Najlepszy sposób na czyszczenie skórzanych siedzeń z perforacjami wentylacyjnymi. | Kia EV Forum
Kia EV Forum banner

Najlepszy sposób na czyszczenie skórzanych siedzeń z perforacjami wentylacyjnymi.

1 reading
50K views 8 replies 7 participants last post by  blit  
#1 ·
Mam skórzane wentylowane siedzenia. Założyłem osłonę na tylne siedzenie, która świetnie sprawdziła się w przypadku wymiotów mojego psa. Ale kiedy zostawiłem ją w samochodzie, wskoczyła na moje nieosłonięte przednie siedzenie. Teraz mam trochę psich wymiocin utkwionych w małych dziurach. Czy to coś, co będę musiał zanieść do detailera? Mam nadzieję na prosty trik DIY.

#2 ·
Nigdy nie znalazłem na to świetnego sposobu, ale generalnie mogę wziąć szczotkę z miękkim włosiem i jakby postukać w siedzenie i dziury. Przesuniesz rzeczy w dół i w dziury. Potem użyłem mocnego odkurzacza, żeby wciągnąć to, co odłączyłem do małych dziur. Co prawda, niektóre z zanieczyszczeń trafiają na stałe w siedzenie, ale czuję, że dostaję większość z nich. Przynajmniej nie jest to już widoczne! Ha!

#6 ·
Nigdy nie znalazłem świetnego sposobu, ale ogólnie rzecz biorąc, mogę wziąć szczotkę z miękkim włosiem i jakby postukać w siedzenie i dziury. Przesuniesz rzeczy wokoło i w dół do dziur. Następnie użyłem mocnego odkurzacza, aby wciągnąć to, co odłączyłem do małych dziur. Oczywiście część zanieczyszczeń trafia na stałe do siedzenia, ale czuję, że dostaję większość z nich. Przynajmniej nie jest to już widoczne! Ha!
Zgadzam się z tym. Możesz chcieć zdobyć kilka szczotek do detali. Będą wystarczająco miękkie, aby nie uszkodzić skóry, ale wystarczające do czyszczenia plam. Bardzo polecam również po prostu ugryźć się w język i kupić dobry środek do czyszczenia i odżywiania skóry. Lexol to to, czego używam w moim samochodzie. Ale tak, rozbij to szczotką, spróbuj odkurzyć kawałki. Następnie wyczyść środkiem do czyszczenia skóry i po nim odżywiaj.

#3 · (Edited)
Używam Fabreze na bałagan, aby go zwilżyć i odśmierdzić, a następnie wsysam go odkurzaczem na mokro.
Jedno z dzieci zwymiotowało popcornem i ponczem, działało dobrze.
---------------------------------
Dla wszystkich informacji:
Image

37 $ na Amazon.
Najpierw włożyć do suszarki na 5 minut na delikatnym cyklu z chusteczkami do suszarki Bounce Pet Hair eliminator.

#7 ·
To, co robiłem przez lata, to... Weź gąbkę, ręcznik z mikrofibry, ręcznik 100% bawełniany i bardzo gorącą do ciepłej wody, dodaj kilka psiknięć szamponu do włosów lub płynu do mycia naczyń Palmolive, który nie zawiera detergentu, dobrze wyciśnij ręcznik, a następnie wytrzyj siedzenie. Koncentrując się na obszarach o dużym dotyku. Następnie wracając z dobrze wyciśniętym wilgotnym ręcznikiem, bez mydła, i ponownie wytrzyj, pozostawiając do wyschnięcia na powietrzu. Robię to co drugi tydzień lub kiedy się nudzę. Włączam również kierownicę do tej rutyny kąpieli.

#9 ·
Mam skórzane wentylowane fotele. Założyłem osłonę siedzenia z tyłu, która świetnie sprawdziła się w przypadku wymiotów mojego psa. Ale kiedy zostawiłem ją w samochodzie, wskoczyła na moje nieosłonięte przednie siedzenie. Teraz mam trochę psich wymiocin utkniętych w maleńkich dziurach. Czy to coś, co będę musiał zanieść do detailera? Mam nadzieję na łatwą sztuczkę DIY.
Po posiadaniu wielu samochodów ze skórzanymi wentylowanymi siedzeniami i uczestniczeniu w pokazach samochodowych..... stwierdziłem, że najlepszym procesem jest: najpierw spróbuj "wyssać to wszystko" odkurzaczem warsztatowym..... następnie dla tych, które są nadal zatkane, weź "igłę do szycia" i delikatnie wciśnij ją w otwór wentylacyjny (to poluzuje śmieci), a następnie ponownie uderz odkurzaczem. Wreszcie.... stwierdziłem, że środek do czyszczenia skóry sprzedawany przez "Griots Garage" (online) jest absolutnie najlepszy. Użyj go do czyszczenia wszystkiego ze skóry, a NASTĘPNIE użyj odżywki do skóry Griot's, a podsumowaniem będzie to, że skóra będzie wyglądać i pachnieć jak nowa!!!