Aktualizacja oprogramowania EV6 nadchodzi we wrześniu 2024! Jak zaktualizować ręcznie zamiast czekać na OTA | Page 13 | Kia EV Forum
Kia EV Forum banner
241 - 260 of 594 Posts
Rzeczywiście, wiele centrów serwisowych boryka się z wyzwaniami związanymi z przetwarzaniem napraw gwarancyjnych lub refundacją czasu pracy techników. Godne pochwały jest jednak to, że niektóre centra serwisowe priorytetowo traktują zadowolenie klienta i oferują bezpłatne usługi, nawet jeśli technicy wykonują te zadania w czasie wolnym od pracy, bez wynagrodzenia.

Rzeczywiście, wiele centrów serwisowych boryka się z wyzwaniami w zakresie przetwarzania napraw gwarancyjnych lub refundacji czasu pracy techników. Godne pochwały jest jednak to, że niektóre centra serwisowe priorytetowo traktują zadowolenie klientów i oferują bezpłatne usługi, nawet jeśli technicy wykonują te zadania w czasie wolnym od pracy, bez wynagrodzenia.
W takim przypadku to technicy zasługują na pochwałę, a nie kwestionowane centra serwisowe czy kwestionowana korporacja.

Zrobiłem klienta pobierania open source, który działa na Linuksie (i prawie każdym innym systemie operacyjnym na komputerze): GitHub - chenxiaolong/nudl: Niestandardowy klient do pobierania oprogramowania układowego HMG infotainment. Dane wyjściowe są identyczne z tymi, które generuje oficjalne narzędzie Navigation Updater. nudl weryfikuje wszystkie sumy kontrolne, aby to zapewnić. Zauważ, że jest to narzędzie wiersza poleceń - nie ma GUI.
Dzięki za nudl, @chenxiaolong!

Czekałem, aby zobaczyć, czy otrzymam aktualizację OTA, mimo że mam Kia Connect Lite, jak zgłaszali inni, i zamierzałem poczekać na czerwcową wersję, ale straciłem cierpliwość i chciałem wypróbować nudl.

Skompilowałem nudl 0.1.1 ze źródła na moim laptopie Gentoo Linux w środę (dzięki również za użycie języka Rust) i uruchomiłem go na noc. Zakończył się błędem, ale ponowne uruchomienie nudl dziś rano zweryfikowało sumy kontrolne pobierania i zakończyło się bez błędu. Skopiowałem pliki na mój pendrive i zainstalowałem go dziś rano. Jak @alansh42 napisał w innym wątku, otrzymałem wyskakujące okienko ponownej instalacji tej samej wersji, ale sprawdziłem, że zainstalowana została wersja z 16 kwietnia.

Teraz mogę usunąć udostępnioną partycję danych ExFAT systemu Windows o pojemności 70 GB, której używa Navigation Updater (i być może system Windows). Jeszcze raz dziękuję!

To żart. Nasze aktualizacje OTA nie mają żadnych ulepszeń układu napędowego. Po 20. poście z pytaniem "Co zostało ulepszone?" I nie czytając niczego wcześniej w tym wątku... po prostu straciłem cierpliwość.

Jeśli dostanę więcej KM w moim GT, znajdę się w filmie z wypadkiem na YouTube. Jak wszystkie Stangi. Mój GT staje się bardzo nerwowy, gdy dodaję gazu i tylko trochę skręcam. Lub jeśli głupio nacisnę pedał przyspieszenia w trybie Normalnym, a następnie nacisnę przycisk GT.
Jakie opony są na nim? Mój jest przyklejony do drogi nawet w deszczu w trybie GT.

Jakie opony są na nim? Mój jest przyklejony do drogi nawet w deszczu w trybie GT.
Możesz chcieć ponownie przeczytać to, co napisałem... bez wzmianki o poślizgu opon. Skręca w prawo lub w lewo po przełączeniu z trybu Eco na GT Z pedałem wciśniętym do oporu. Oryginalne felgi, oryginalne opony. 1k mil zużycia (były zdjęte na zimę). Trzyma się tak dobrze, że muszę uważać, żeby na niego nie nadepnąć.

Ale jeśli chcesz porozmawiać o deszczu/mokrej nawierzchni, te opony OEM będą się ślizgać przy lekkim pochyleniu zakrętu, małych prędkościach. Ale to z powodu zawieszenia i znam moje lokalne drogi, gdzie to się dzieje.

Możesz chcieć ponownie przeczytać to, co napisałem... bez wzmianki o poślizgu opon. Skręca w prawo lub w lewo podczas zmiany z GT na Eco Z pedałem wciśniętym do oporu. Koła OEM, oryginalne opony. 1k mil zużycia (były zdjęte na zimę). Trzyma się tak dobrze, że muszę uważać, żeby na niego nadepnąć.

Ale jeśli chcesz porozmawiać o deszczu/mokrej nawierzchni, te opony OEM będą się ślizgać przy niewielkim pochyleniu zakrętu, małych prędkościach. Ale to zależy od zawieszenia i znam moje lokalne drogi, gdzie to się dzieje.
Tak, mój tak nie robi. Wciśnij gaz w normalnym trybie, naciśnij GT, po prostu jedzie szybciej.

Dobrze, ponieważ zamierzamy upuścić trochę poważnej wiedzy (i trochę cienia) na temat tego, jak technicy Hyundai EV mogą być traktowani jak porysowana płyta CD Nickelback na koncercie Beethovena. Chodzi o to: podczas gdy Hyundai EV są jak gorąca nowa piosenka rapowa, którą wszyscy słuchają, technicy, którzy utrzymują te rzeczy w ruchu, mogą nie otrzymywać traktowania VIP, na jakie zasługują. Z tego, co zebrałem, jeżdżąc po całych Stanach Zjednoczonych, pomagając innym działom serwisowym (i bądźmy szczerzy, niektórym niezadowolonym forom mechaników), oto symfonia niezadowolenia:Problemy ze szkoleniem: Najwyraźniej niektóre salony Hyundaia są skąpe w szkoleniach EV dla swoich techników. Wyobraź sobie, że próbujesz naprawić zaawansowany technologicznie samochód elektryczny za pomocą instrukcji Haynesa z mrocznych wieków. To przepis na katastrofę (i prawdopodobnie jakieś epickie przekleństwa pod maską).Problemy z czasem narzędzi: Praca nad pojazdami elektrycznymi wymaga specjalistycznych narzędzi, a niektóre salony mogą również na tym oszczędzać. To tak, jakby poprosić chirurga mózgu o operację za pomocą noża do masła – to się źle skończy.Zamieszanie z wynagrodzeniem: Oto prawdziwy kop: niektórzy technicy mogą nie otrzymywać odpowiedniego wynagrodzenia za swoje specjalistyczne umiejętności EV. Są w zasadzie gwiazdami rocka w świecie napraw, ale otrzymują zapłatę jak wokaliści w chórkach (bez urazy dla wokalistów w chórkach, ale rozumiecie). Spójrzcie, salony muszą zarabiać pieniądze, na tym polega gra. Ale oszczędzanie na szkoleniach i narzędziach dla techników to zły wygląd. To tak, jakby zorganizować koncert z uszkodzonym systemem nagłośnienia i solówką na kazoo – nikt nie będzie zadowolony. Hyundai EV mają być przyszłością motoryzacji, ale jeśli nie traktują swoich techników EV w porządku, będzie dużo awarii i niezadowolonych klientów. Salony muszą podnieść swój poziom, zainwestować w swoich techników i upewnić się, że są odpowiednio przeszkoleni i wyposażeni. W przeciwnym razie ta elektryczna symfonia może zamienić się w metalową katastrofę szybciej, niż zdążysz powiedzieć „utrata gwarancji”.

@EV-Technik

Zgadza się. I poeta do tego. Dobry materiał.

Jak już gdzie indziej zauważyłem, prawie wszyscy technicy serwisowi dealerów (tj. mechanicy) są właśnie tymi, mechanikami. Prawdopodobnie wielu naprawdę dobrych, ale nie są elektronikami, co moim zdaniem jest niezbędne do prawidłowej diagnozy i serwisowania pojazdów elektrycznych.

Producenci samochodów, tacy jak Hyundai i Kia, którzy oczekują od dealerów świadczenia terminowych, dobrej jakości usług naprawy pojazdów elektrycznych, nie są realistami. Muszą przyjrzeć się, jak robi to Tesla bez sieci dealerskiej. Jasne, Hyundai i Kia wciąż sprzedają głównie pojazdy spalinowe. Ale jak długo to jeszcze potrwa?

Mam 81 lat, a moje doświadczenie zawodowe to przemysłowy technik serwisowy elektromechaniczny i wsparcie sprzętu komputerowego. W wojsku byłem technikiem elektronikiem. Ponadto wykonałem prawie wszystkie prace serwisowe przy wielu pojazdach, które posiadałem, w tym wszystko, od wymiany hamulców, przez wymianę skrzyni biegów, po kompletne remonty silników. Jestem więc pewien swoich przemyśleń na temat wymagań dotyczących techników serwisowych pojazdów elektrycznych.

• Like
Reactions: RSA
Czy ktoś może potwierdzić, że aktualizacja OTA z 16 kwietnia 2024 r. zawiera nowe funkcje wymienione w poniższym wątku przez @dsdavis:

https://www.kiaevforums.com/threads...creenshots-of-the-infotainment-update-details.11554/?post_id=151829#post-151829

Mianowicie, głównymi funkcjami były francuskie i hiszpańskie rozpoznawanie głosu w Ameryce Północnej, ulepszony wyświetlacz informacji radiowych w Ameryce Północnej (AM/FM) oraz możliwość zastosowania efektów dźwiękowych do każdego trybu multimediów.

Czy coś jeszcze zostało zaktualizowane w odniesieniu do planowania podróży EV lub mapy bazowej?

Czy ktoś może potwierdzić, że aktualizacja OTA z 16 kwietnia 2024 r. zawiera nowe funkcje wymienione w poniższym wątku przez @dsdavis:

https://www.kiaevforums.com/threads...creenshots-of-the-infotainment-update-details.11554/?post_id=151829#post-151829

Mianowicie, głównymi funkcjami były rozpoznawanie głosu w języku francuskim i hiszpańskim w Ameryce Północnej, ulepszony wyświetlacz informacji radiowych w Ameryce Północnej (AM/FM) oraz możliwość zastosowania efektów dźwiękowych do każdego trybu multimediów.

Czy coś jeszcze zostało zaktualizowane w odniesieniu do planowania podróży EV lub mapy bazowej?
Odkryłem, że regulacje dla systemu dźwiękowego Meridian są dostępne dla wszystkich źródeł dźwięku, w tym Car Play, SXM itp., tak jak było to wcześniej, zanim zostały "ukryte" ostatnim razem.

Czytałem, że mapy zawierały nowe drogi itp., a także punkty ładowania.

Odkryłem, że ustawienia systemu dźwiękowego Meridian są dostępne dla wszystkich źródeł audio, w tym Car Play, SXM itp., tak jak poprzednio, zanim je "ukryli" ostatnim razem.

Czytałem, że mapy zawierały nowe drogi itp., a także punkty ładowania.
Ustawienie trybu Surround dla Carplay/AA nadal musi być dostępne za pośrednictwem źródła dźwięku BT...

Ustawienie trybu Surround dla Carplay/AA nadal musi być dostępne za pośrednictwem źródła audio BT...
Być może źle pamiętam, ale po aktualizacji z 12 października 2023 r. regulacje dźwięku Meridian jakby zniknęły i trzeba było wejść w ustawienia SXM lub radia, aby je zmienić. (Pamiętam kilka dyskusji na ten temat tutaj w tamtym czasie.)

Nie pamiętam, ponieważ chyba nie sprawdzałem, ale teraz, gdy dotknę "Dźwięk" w ustawieniach, wszystkie regulacje są dostępne tak jak poprzednio. Jestem prawie pewien, że coś zmieniło się w aktualizacjach grudniowych lub kwietniowych, ale mogę się mylić. Nie byłoby to pierwszy raz. ;)

Być może źle pamiętam, ale po aktualizacji z 12 października 2023 r. regulacje dźwięku Meridian jakby zniknęły i trzeba było wejść w ustawienia SXM lub radia, aby je zmienić. (Pamiętam kilka dyskusji na ten temat w tamtym czasie.)

Nie pamiętam, bo chyba nie sprawdzałem, ale teraz, gdy dotknę „Dźwięk” w ustawieniach, wszystkie regulacje są dostępne tak jak poprzednio. Jestem prawie pewien, że coś zmieniło się w aktualizacjach z grudnia lub kwietnia, ale mogę się mylić. Nie byłoby to pierwszy raz. ;)
Zgadza się - ta sama zasada ma zastosowanie, ale ponieważ przycisk trybu Surround nie jest widoczny/dostępny w trybie Carplay lub AA, musisz podłączyć telefon do jednostki informacyjno-rozrywkowej w trybie BT Audio, wtedy przycisk trybu Surround będzie obecny po wybraniu wejścia BT Audio w jednostce centralnej. Pełne ujawnienie - nie zainstalowałem aktualizacji z kwietnia 2024 r., więc o ile wiem, możesz mieć rację, że ustawienie trybu Surround jest ponownie dostępne z menu Dźwięk.

Zgadza się - ta sama zasada ma zastosowanie, ale ponieważ przycisk trybu Surround nie jest widoczny/dostępny w trybie Carplay lub AA, musisz podłączyć telefon do jednostki informacyjno-rozrywkowej w trybie BT Audio, a następnie przycisk trybu Surround będzie obecny po wybraniu wejścia BT Audio w jednostce centralnej. Pełne ujawnienie - nie zainstalowałem aktualizacji z kwietnia 2024 r., więc o ile wiem, możesz mieć rację, że ustawienie trybu Surround jest ponownie dostępne z menu Dźwięk.
Pełne ujawnienie z mojej strony, używam bezprzewodowego adaptera BT. ;) Więc mogę wyjść z Car Play, dotykając "Ustawienia" na dolnym ekranie klimatyzacji/stereo, a następnie wybierając "Dźwięk" i wszystkie regulacje Meridian są tam. Znowu, mogę się mylić, ale wydaje się, że po aktualizacji z października, może grudnia, zniknęły i trzeba było grzebać w SXM i/lub radiu, aby zobaczyć ustawienia (w prawym górnym rogu). Kiedy dokonałeś jakichkolwiek regulacji, zostały one automatycznie zastosowane do Car Play. Pamiętam, że było to bardzo frustrujące i że teraz tak nie jest. :D

Czyjaś aktualizacja usunęła profil kierowcy? Dzisiaj włączyłem samochód i miałem białe ekrany, brak BT, brak ustawień wstępnych i mnóstwo irytujących funkcji, o których dawno zapomniałem, że są włączone. Pomyślałem, że być może nacisnąłem profil użytkownika i kiedy sprawdziłem profile, był tylko 1. Mam nadzieję, że nie zajmie mi to prawie tyle czasu, żeby wszystko przywrócić do stanu, w jakim było, ale ten proces początkowo zajął mi dni, jeśli nie tydzień, żeby to wszystko skonfigurować. I moje ustawienia Drive też zniknęły. Czy jest jakiś sposób na zrobienie kopii zapasowej profilu na USB, ponieważ byłoby to przydatne.

Czy aktualizacja komuś wyczyściła profil kierowcy? Dziś włączyłem samochód i miałem białe ekrany, brak BT, brak ustawień wstępnych i mnóstwo irytujących funkcji, o których dawno zapomniałem, że są włączone.
Na FB jest mnóstwo raportów na ten temat i wydaje się, że nie ogranicza się to nawet do EV6. 🤷

Jest wiele raportów na FB na ten temat i wydaje się, że nie ogranicza się to nawet do EV6. 🤷
Cóż, dobrze to wiedzieć, ale denerwujące. Wybiegłem w przerwie i wprowadziłem kilka zmian, ale zauważyłem, że pojawił się komunikat "resetowanie profilu użytkownika". Nie jestem pewien, co to wyzwala, ale mam nadzieję, że nie jest to teraz częste zjawisko.

241 - 260 of 594 Posts