Różnica w przebiegu między 2023 Wind AWD a GT-Line AWD | Kia EV Forum
Kia EV Forum banner

Różnica w przebiegu między 2023 Wind AWD a GT-Line AWD

1 reading
6.9K views 38 replies 13 participants last post by  jfgoldman  
#1 ·
Zastanawiam się, który model wybrać i moje badania wskazują na duże różnice w przebiegu między dwoma modelami.
Oczywiście podoba mi się linia GT, ale zastanawiam się, jakie są realne różnice w rzeczywistym użytkowaniu?
Poza tym jestem na północnym wschodzie, więc mamy gorące lata i mroźne zimy, czy temperatury naprawdę wpływają na przebieg? Z pewnością nie chcę wyłączać klimatyzacji latem, jak mówią w wielu recenzjach!
Doceniam każdą radę.

#2 ·
Prawdopodobnie wystąpi różnica w przebiegu w amerykańskich wersjach AWD Wind i GT-Line ze względu na różnicę w rozmiarze kół. Wątpię, by ktokolwiek miał wystarczające doświadczenie w obu wersjach w identycznych warunkach, aby podać dokładniejsze dane niż te, które podaje EPA. Od modeli '23 oceniają je osobno. W '22 miały taką samą ocenę, która była średnią z dwóch.

Tak, warunki klimatyczne bezwzględnie wpływają na zużycie, ogrzewanie w zimne dni prawdopodobnie bardziej niż chłodzenie latem. Wpływ będzie prawdopodobnie większy na krótszych/wolniejszych trasach niż na dłuższych/szybszych.

#3 ·
Zobacz dodatkowe komentarze poniżej tego porównania pobranego i zredagowanego ze strony internetowej Kia:

Image

Jak widać powyżej, 19-calowe opony robią dużą różnicę w SZACUNKOWYM zasięgu. (282 vs 252)
Pełne 30 mil różnicy w zasięgu. Z jakiegoś powodu strona internetowa KIA NIE pokazuje żadnej różnicy w liczbie kWh/100 między tymi dwoma. 34 kWh/100 mil dla obu, mimo że liczba zasięgu jest inna. ??? (Z użyteczną baterią 74,6 kW)
Oba samochody mają pompę ciepła, linia gt-line ma kilka dodatkowych udogodnień, w tym szyberdach i automatyczne klamki do drzwi, a także ulepszone wnętrze (materiał siedzeń).
Wind AWD z pakietem tech, 19-calowymi kołami i pompą ciepła za 5 tys. dolarów mniej w cenie wygląda na świetny zakup.
A niektórzy dealerzy faktycznie udzielają teraz rabatów, ponieważ nagle mają dużą ilość samochodów elektrycznych w magazynie.

#5 ·
Z jakiegoś powodu strona KIA NIE pokazuje żadnej różnicy w liczbie kWh/100 między nimi. 34 kWh/100 mil dla obu, mimo że liczba zasięgu jest inna. ???
Spodziewam się, że strona internetowa Kia jest po prostu nieaktualna. W '22 roku były oceniane tak samo, jako średnia między ocenami 19" i 20" (wszystkie modele AWD '22 były oceniane na 274 mile). Jeśli przejdziesz do rzeczywistej strony EPA, pokazują one różne liczby wydajności dla obu:
Image

#4 ·
P.S. Mieszkając na północnym wschodzie, można spodziewać się marznącego deszczu i oblodzenia w nocy, które mogą pokryć klamki i zamrozić je na miejscu. Był to problem dla mnie w zeszłym roku. Zamierzam spróbować wyciąć 0,25 milimetrowego, magnetycznego materiału do drukowania, aby zakryć klamki na noc. Jeśli nastąpi zamarzanie, powinienem być w stanie po prostu zdjąć magnetyczny, biały materiał i otworzyć drzwi.
Zobacz Amazon (może Staples ...)

#8 ·
Jedno pytanie, czy ktoś może wyjaśnić, co oznacza ocena przebiegu MPGe?
Jest to ocena wydajności, która sprawia, że zużycie energii jest porównywalne z samochodem zasilanym benzyną. Zatem pojazd elektryczny o wartości 96 MPGe zużywałby tyle samo energii, co pojazd benzynowy, który uzyskuje 96 MPG. Zobacz tutaj.

#9 ·
MPGe to bezsensowna statystyka, którą wymyślili, gdy nikt tak naprawdę nic nie wiedział o pojazdach elektrycznych i próbowali przekonać ludzi w oparciu o równoważny koszt benzyny. Opiera się na energii elektrycznej w galonie benzyny, jeśli poczynisz szereg założeń. To tylko wprowadza ludzi w zakłopotanie, ponieważ myślą, że to zasięg, jeden sprzedawca przekonał moją mamę, że EV6 nie będzie w stanie odbyć 100-milowej podróży bez zatrzymywania się na ładowanie, więc była zaskoczona, gdy przybyłem do jej domu po 160-milowej podróży z zapasem mil. Była jeszcze bardziej zaskoczona, gdy podłączyłem się do jej normalnego gniazdka garażowego 110 V, aby naładować, tak, można to zrobić.

Najważniejszą rzeczą do wiedzenia jest zasięg, który trudno znaleźć na naklejce na szybie. Chcesz również znać mile na kilowatogodzinę (1000 watogodzin) i możesz to uzyskać, dzieląc zasięg przez użyteczną wielkość akumulatora. Należy pamiętać, że wszystko to jest tak samo zmienne i, um, niezawodne jak MPG w samochodach benzynowych.

Na północnym zachodzie latem/jesienią uzyskiwałem dość stałe 4,2 mil/KW (więcej niż zasięg EPA, jeśli to obliczysz) na Wind AWD z technologią. Teraz, gdy robi się zimniej, spada do około 3,8 z włączonym ogrzewaniem. Obejmuje to kilka wycieczek do Cascades, które są prawdziwymi drogami górskimi, które są zamknięte zimą i ostrzegają, aby wyłączyć klimatyzację latem, aby uniknąć przegrzania.

• Like
Reactions: DRCal68
#10 ·
Powinienem dodać, że mile/KW naprawdę robią różnicę. Miałem szczęście kupić niedawno Forda Lightninga w niewielkiej obniżonej cenie i chociaż uwielbiam tę ciężarówkę, nigdy nie osiąga ona więcej niż 2,2 mili/KW (ale KIA nie może przewieźć ładunku ziemi). Chociaż tak naprawdę nie zależy mi na zasięgu, ponieważ mam Kię, zdaję sobie sprawę, że ładowanie ciężarówki trwa zasadniczo dwa razy dłużej niż Kii. Nadal nie stanowi to problemu podczas ładowania w domu, ale szybkie ładowanie ciężarówki zajmuje znacznie więcej czasu, a sztuczka, której używam, czyli ładowanie Kii z gniazdka 110 V, gdy muszę, prawdopodobnie nie sprawdzi się tak dobrze w Lightningu, ponieważ dodaje on tylko 2 mile na godzinę, a nie około 4. Obudzenie się z dodatkowymi 40 milami jest o wiele lepsze niż obudzenie się z 20.

#11 ·
Nie wiem, gdzie jesteś na północnym wschodzie, ale ja jestem w CT. Mam do czynienia ze wszystkimi porami roku i mam około 40 tysięcy na moim Wind AWD z 2022 roku. Uwielbiałbym GT Line, ale w tamtym czasie dealerzy chcieli podwyżki o 5-10 tysięcy dolarów. Ostatecznie, moim zdaniem, zasięg jest mniej ważny niż czas ładowania, który będzie taki sam w obu modelach. Jeśli styl i dodatkowe funkcje są warte 30 hipotetycznych mil, wybierz GT Line, zawsze możesz zmienić na mniejsze koła i odzyskać te mile. Przebieg i tak będzie się różnił w zależności od kierowcy. Nie możesz dodać funkcji, które ma GTL, do Wind. Jeśli dostaniesz Wind, sugeruję również zakup pakietu Tech.

#12 ·
Nie jestem pewien, gdzie jesteś na północnym wschodzie, ale ja jestem w CT. Mam do czynienia ze wszystkimi porami roku i mam około 40 tys. na moim Wind AWD 2022. Uwielbiałbym linię GT, ale w tamtym czasie dealerzy chcieli 5-10 tys. dolarów podwyżki. Ostatecznie, moim zdaniem, zasięg jest mniej ważny niż czas ładowania, który będzie taki sam w obu modelach. Jeśli styl i dodatkowe funkcje są warte hipotetycznych 30 mil, wybierz linię GT, zawsze możesz przejść na mniejsze koła i odzyskać te mile. Przebieg i tak będzie się różnił w zależności od kierowcy. Nie możesz dodać funkcji, które ma GTL, do Wind. Jeśli dostaniesz Wind, sugeruję również zdobycie pakietu Tech.
Tak, też uwielbiam dodatkowe opcje! Rozważam GT-Line AWD 36 miesięcy/10 tys. mil, to 2023, dostaję 5% zniżki od MSRP, 8000 $ zachęt Kia, 1200 $ wymiany za mojego Stingera GT Line 2022, z 7 ratami leasingu pozostałymi, 3,2% MF i wartością rezydualną 55%. Miesięcznie 525 $, świetna oferta!
Moim problemem jest różnica w przebiegu między Wind AWD a tym modelem. (Opony 20") Mieszkam w północnym NJ, a stacje ładowania EA mają wszystkie problemy, o których czytamy, więc Wind z oponami 19" robi dużą różnicę. Czy naprawdę chcę wyłączyć klimatyzację w lecie???

#19 ·
Dodatkowy zasięg Wind jest całkiem miły. Pewnego razu wróciliśmy do domu z zapasem około 14 mil, byliśmy zmęczeni i po prostu nie chciało nam się zatrzymywać przy ładowarce. Nie jest to niezbędne, mam e-Golfa z dużo mniejszym zasięgiem (125 mil) i działa to dobrze, ale zauważam, że w Kia zwykle mam trzy cyfry na wskaźniku zasięgu, więc prawie nigdy nie myślę o zasięgu. Dużo lepiej jest ładować w domu z jedną milą na liczniku niż być jedną milę od domu.

W Wind jest więcej miejsca nad głową i ma więcej opcji kolorystycznych wnętrza (jasne siedzenia, podsufitka). Miałem HUD w moim poprzednim samochodzie i nie tęsknię za nim w Kia. Jedyną rzeczą, jaką mogę sobie przypomnieć, że linia GT miała, a czego brakuje w moim Wind/Tech, jest jazda autostradą HDA2 w porównaniu do HDA, ale mam radarowy tempomat i rozpoznawanie znaków drogowych (choć bez automatycznej zmiany prędkości), które są dość drogimi opcjami w luksusowych samochodach, takich jak Mercedes i Audi - więc jestem zadowolony.

#20 ·
To jest całkowicie subiektywne, ale uważam, że jazda jest lepsza na 18-calowych kołach. Było to zdecydowanie zauważalne w Hyundaiu Ioniq 5, gdzie mogliśmy przetestować obie wersje tego samego dnia. Denerwujące jest to, że producenci samochodów wydają się myśleć, że chcemy ogromnych kół w wyższych wersjach wyposażenia, ponieważ nie dają one absolutnie nic pozytywnego poza fajnym wyglądem.

#24 ·
Jak zauważyli inni, klimatyzacja pobiera znacznie mniej energii na otwartej drodze. Problem utraty zasięgu ma znacznie więcej wspólnego z ekstremalnymi temperaturami, zarówno niskimi, jak i wysokimi. Zauważysz spadki zasięgu, gdy temperatury wynoszą średnio 40 stopni Fahrenheita i poniżej oraz powyżej 90 stopni Fahrenheita. Zauważysz również spadki zasięgu podczas jazdy w ekstremalnych warunkach pogodowych, takich jak wietrzne, deszczowe, oblodzone lub śnieżne. Elektryki uwielbiają temperatury w zakresie 60, 70 i niskich 80 stopni. Faktem jest, że nawet pojazdy spalinowe odnotowują spadki MPG w przypadku zimnych lub ekstremalnie gorących warunków. Ponieważ te pojazdy mają tak dobre liczby zasięgu na początek i ponieważ większość jazdy odbywasz lokalnie, tak naprawdę nie ma powodu, aby martwić się o zasięg, o ile masz dostęp do ładowarki w domu lub w pracy LUB doładowarek w pobliżu, do których możesz mieć dostęp co tydzień. Z poważaniem,

#25 ·
Jak zauważyli inni, klimatyzacja pobiera znacznie mniej energii na otwartej drodze. Problem utraty zasięgu ma znacznie więcej wspólnego z ekstremalnymi temperaturami, zarówno niskimi, jak i wysokimi. Spadki zasięgu zauważysz, gdy temperatury wynoszą średnio 40 stopni Fahrenheita i poniżej oraz powyżej 90 stopni Fahrenheita. Zauważysz również spadki zasięgu podczas jazdy w ekstremalnych warunkach pogodowych, takich jak wietrzne, deszczowe, oblodzone lub śnieżne. EV uwielbiają temperatury w latach 60., 70. i niskich 80. Faktem jest, że nawet pojazdy ICE odnotowują spadki MPG w przypadku zimnych lub ekstremalnie gorących warunków.
Ponieważ te pojazdy mają tak dobre liczby zasięgu na początek i ponieważ większość jazdy odbywa się lokalnie, tak naprawdę nie ma powodu, aby martwić się o zasięg, o ile masz dostęp do ładowarki w domu lub w pracy LUB superładowarek w pobliżu, do których możesz mieć dostęp co tydzień.
Z poważaniem,
Dzięki, czy uważasz, że nie ma tak dużej różnicy w rozmiarach opon 19" vs 20" i pokazują - 30 mil różnicy między nimi?

#27 ·
@snsn0777 Rozważałem to samo, co ty w tej chwili. Jednak jeżdżę samochodami elektrycznymi od ponad 10 lat. Mam więc dobre pojęcie o moich potrzebach i pragnieniach. Zdecydowałem się na pakiet Wind / Tech, ponieważ tak naprawdę nie zależy mi na szyberdachu. Jedyne rzeczy, które naprawdę by mi się podobały, to wyświetlacz HUD i prezentacja zbliżeniowa klamki drzwi. I nie będę kłamał, dodatkowy zasięg trochę mnie przekonał.
Dla porównania, mój roczny przebieg wynosi około 10 tys. km, czyli o 2 tys. więcej niż twój. Ładuję na poziomie 2 około raz w tygodniu do 80%-90%. Rzadko korzystam z ładowania DC, z wyjątkiem dłuższych podróży. Zanim kupiłem EV6, ładowałem DC tylko kilka razy.
Opony 20-calowe zapewnią mniejszy zasięg, ale tylko ty możesz określić, czy różnica jest istotna dla twojego użytkowania. Twój rodzaj jazdy naprawdę bardziej wpłynie na zasięg. Jeśli większość twoich dojazdów/podróży to kilometry miejskie/podmiejskie, a nie autostradowe, założyłbym się, że różnica w zasięgu Wind vs GT-L jest pomijalna.
Jeśli nie odbywasz regularnych podróży w obie strony powyżej 200, to oba samochody będą w porządku. Ale pamiętaj, że te samochody są mistrzami ładowania DC. Jeśli na twojej drodze znajduje się szybka ładowarka, 15-20 minut daje ci kolejne kilkaset mil.
Niedługo po tym, jak kupiłem EV6, pojechaliśmy z żoną do ośrodka wypoczynkowego, który miał około 900 mil w obie strony (NH do MD). Było to na początku września, więc łagodna pogoda. Przy większości prędkości autostradowych, z pewnym użyciem klimatyzacji, uzyskaliśmy średnio około 4,2 mili/KW. Ładowaliśmy DC 4 razy w EA (i około 8 godzin na poziomie 1, dom córki), nie powiem, że EA było idealne, ponieważ nie było. Musiałem kilka razy przełączać ładowarki na kilku stacjach i nigdy nie osiągnąłem maksymalnej prędkości ładowania. Ale nie musiałem też spędzać więcej niż 15-20 minut na postoju I NIE było czekania.
Podsumowując. Kup samochód, który najbardziej lubisz. Jeśli chodzi o twój lęk przed zasięgiem, infrastruktura ładowania znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich kilku lat i spodziewam się, że będzie się dalej poprawiać🤞. Dzięki podpisaniu przez Kię umowy z NACS, wkrótce będziemy mieli lepszy dostęp do ładowarek Tesli. (miejmy nadzieję, że samochody EGMP będą mogły wtedy ładować z pełną prędkością na superładowarkach)

Powodzenia w podjęciu decyzji, ale nie sądzę, żebyś mógł popełnić błąd z żadnym z tych modeli. Powiem to jeszcze raz, kup samochód, który najbardziej lubisz.

#28 ·
Świetna rada, dziękuję! Linia GT 2023.. Przyglądam się jej, wynegocjowałem świetną ofertę. Właściwie to wczoraj odbyłem jazdę próbną i pojechaliśmy do EA i podłączyliśmy ją, ładowała z mocą około 98, pozwoliłem jej działać przez około 5 minut. Samochód był już na poziomie 70 - 80%, kiedy opuściliśmy salon. Rozmawiałem z facetem ładującym obok mnie i powiedział, że nawet przy 98% jego samochód, VW, nigdy nie potrzebował więcej niż 15-20 minut, aby osiągnąć 80%. W moim kompleksie są 2 ładowarki poziomu drugiego, więc jestem zabezpieczony nawet w domu. Myślę, że to już przesądzone! Jeszcze raz dziękuję.

#31 ·
Decyduję, który model wybrać i moje badania wydają się wskazywać na duże różnice w przebiegu między dwoma modelami.
Oczywiście podoba mi się linia GT, ale zastanawiam się, jakie są rzeczywiste różnice w rzeczywistym użytkowaniu?
Poza tym jestem na północnym wschodzie, więc mamy gorące lata i mroźne zimy, czy temperatury naprawdę wpływają na przebieg? Z pewnością nie chcę wyłączać klimatyzacji latem, jak mówią w wielu recenzjach!
Doceniam wszelkie rady.
Wybrałem model Wind, aby zyskać więcej miejsca nad głową (bez szyberdachu).

#32 ·
Odebrałem swój dzisiaj. Dziś było zimno, więc włączyłem ogrzewanie. Najpierw leciało ciepłe powietrze, a potem zimne. Nie jestem jeszcze tak dobrze zaznajomiony z elementami sterowania HVAC, próbowałem zmieniać na wiele sposobów, ale wciąż leciało zimne powietrze. Wróciłem do domu i zrobiłem trochę badań i WOW, dowiedziałem się o problemach z ogrzewaniem. Widzę, że to głównie z zeszłego roku, zastanawiam się, czy moje problemy z 2023 roku zostały rozwiązane? Może muszę zrobić coś innego w ustawieniach? Będę z powrotem u dealera rano!

#33 ·
Zastanawiam się, który model wybrać i robiąc rozeznanie wydaje się, że są duże różnice w przebiegu między dwoma modelami.
Oczywiście podoba mi się linia GT, ale zastanawiam się, jakie są realne różnice w rzeczywistym użytkowaniu?
Ponadto jestem na północnym wschodzie, więc mamy gorące lata i mroźne zimy, czy temperatury naprawdę wpływają na przebieg? Z pewnością nie chcę wyłączać klimatyzacji latem, jak mówią w wielu recenzjach!
Doceniam wszelkie rady.
Kupiłem mój model 2023 Limited Edition GT Wind Line AWD EV6 pod koniec sierpnia 2023 roku. Przebieg z fabryki wynosił 300 mil przy 100% naładowania. W cieplejsze dni mój zasięg utrzymywał się na poziomie około 245 mil przy 80% naładowania. Dotyczy to zarówno jazdy po autostradzie, jak i po drogach lokalnych. Mieszkam w stanie Minnesota. Najniższa temperatura do tej pory wynosiła niewiele ponad 20 stopni. Ma to duży wpływ na przebieg. Kiedy ładuję, co zawsze robię w domu, a nie szybkim ładowaniem), ponownie przy 80%, mój przebieg wynosi 180-200 mil. Poziom naładowania baterii pozostaje wysoki i mam tendencję do obserwowania tego poziomu w porównaniu z milami, które są tylko szacunkami. Mogę odbyć 100-milową podróż w obie strony (co robię często) i nadal mieć 40% naładowania. Wciąż uczę się różnych trybów jazdy, poziomów, łopatek, hamowania regeneracyjnego, co pomogło mi w określeniu procentu naładowania baterii. Przeczytałbym komentarze ludzi na temat "jak jeździsz", co wchodzi w grę. To prawda. Nie poznasz tej "prawdy", dopóki sam jej nie doświadczysz. Absolutnie uwielbiam mój Limited Edition GT Wind AWD. Jak dotąd jest to najlepszy samochód, jaki kiedykolwiek posiadałem.

#34 ·
Kupiłem mój model 2023 Limited Edition GT Wind Line AWD EV6 pod koniec sierpnia 2023 roku. Przebieg z salonu wynosił 300 mil przy 100% naładowania. W cieplejszą pogodę mój zasięg utrzymywał się na poziomie około 245 mil przy 80% naładowania. Dotyczy to zarówno jazdy po autostradzie, jak i po drogach lokalnych. Mieszkam w stanie Minnesota. Najniższa temperatura do tej pory wynosiła niewiele ponad 20 stopni. Ma to duży wpływ na przebieg. Kiedy ładuję, co zawsze robię w domu, a nie szybkim ładowaniem), ponownie przy 80%, mój przebieg wynosi 180-200 mil. Poziom naładowania baterii pozostaje wysoki i mam tendencję do obserwowania tego poziomu w porównaniu do mil, które są tylko szacunkami. Mogę odbyć 100-milową podróż w obie strony (co robię często) i nadal mieć 40% naładowania. Wciąż uczę się różnych trybów jazdy, poziomów, łopatek, hamowania regeneracyjnego, co pomogło mi w określeniu procentu naładowania baterii. Przeczytałbym komentarze ludzi na temat "jak jeździsz", co wchodzi w grę. To prawda. Nie poznasz tej "prawdy", dopóki sam jej nie doświadczysz. Absolutnie uwielbiam mój model Limited Edition GT Wind AWD. Jak dotąd jest to najlepszy samochód, jaki kiedykolwiek posiadałem.
Tak, doceniam Twoje doświadczenia z jazdy. Czy miałeś jakieś problemy z ogrzewaniem, które nie działało prawidłowo? Jestem zdumiony utratą zasięgu podczas jego używania, mieszkam w stanie New Jersey, więc zima jest zimna! Ponadto pojawiło się wiele postów na temat problemów z ogrzewaniem? Mam nadzieję, że u mnie będzie dobrze, jak skomentowałem w moim ostatnim poście.

#37 ·
Jest tak wiele małych, ukrytych perełek! Otrzymałem tak wiele wskazówek od ludzi na tym forum w ciągu 2 krótkich miesięcy, odkąd mam swój samochód. Oto kolejna, której się nauczyłem. Pewnego dnia, gdy chciałem umyć samochód, próbowałem odciągnąć pióra wycieraczek od przedniej szyby. Były tak głęboko w masce samochodu, że to się nie udało. Ktoś napisał: wsiądź do samochodu. Uruchom go. Znajdź pozycję mgły na dźwigni wycieraczek. Wyłącz samochód i przesuń dźwignię w górę (pozycja mgły) zaraz po wyłączeniu samochodu. Wycieraczki ustawią się na środku przedniej szyby i pozostaną tam ustawione!!! Zajęło mi trochę czasu, zanim zorientowałem się w ustawieniu „mgły”. To tak naprawdę nie było ustawienie. Musiałem tylko wyłączyć samochód, przesunąć uchwyt/dźwignię wycieraczek w górę i zadziałało. Początkowo przekręcałem pokrętło wycieraczek na różne ustawienia, co było nieprawidłowe. To było takie proste, a ja to bardzo skomplikowałem!

#39 ·
Nie sądzisz, że potrzebujesz tych dodatkowych 30 mil (lub więcej), dopóki nie jedziesz gdzieś i masz wiatr czołowy (o którym nie pomyślałeś) i jedziesz z prędkością 80 mil na godzinę (co zwykle nie zdarza się podczas codziennych dojazdów do pracy autostradą) i to małe dodatkowe może być różnicą między powrotem do domu z 10 milami (mniej niż 5% SOC) a koniecznością znalezienia ładowarki w połowie drogi do domu na środku niczego. Uwielbiam dodatkowy przebieg z RWD SE z 18-calowymi kołami o maksymalnym zasięgu 361 w porównaniu do AWD Limited, który ma maksymalny (EPA) zasięg 270 ze względu na AWD i 20-calowe koła.