Wymiana subwoofera była szeroko omawiana tutaj i gdzie indziej. Ale chciałem poruszyć ten temat ponownie w oparciu o ostatnie doświadczenia. Zabrałem mojego EV6 do sklepu ze sprzętem samochodowym, aby sprawdzić wymianę subwoofera zgodnie z wcześniejszymi radami. To, co myślałem, że będzie łatwą modernizacją, skończyło się podniesieniem większej liczby pytań.
Kiedy otworzyli przedział, aby zorientować się, co może być możliwe... nastąpiła ogromna niespodzianka. Subwoofer nie tylko w ogóle nie był przymocowany, ale na spodzie pokrywy przedziału znajdowała się warstwa izolacji!
W ten sposób, jakikolwiek dźwięk generowany przez sub jest znacznie stłumiony przez pokrywę... która w rzeczywistości znajduje się pod kolejną warstwą, podłogą bagażnika! Właściwie po prostu usunąłem na razie pokrywę, a wydajność subwoofera dramatycznie wzrosła przy basie ustawionym na 10. (Zamocowali również sub.
)
Kilka pytań:
Kiedy otworzyli przedział, aby zorientować się, co może być możliwe... nastąpiła ogromna niespodzianka. Subwoofer nie tylko w ogóle nie był przymocowany, ale na spodzie pokrywy przedziału znajdowała się warstwa izolacji!

W ten sposób, jakikolwiek dźwięk generowany przez sub jest znacznie stłumiony przez pokrywę... która w rzeczywistości znajduje się pod kolejną warstwą, podłogą bagażnika! Właściwie po prostu usunąłem na razie pokrywę, a wydajność subwoofera dramatycznie wzrosła przy basie ustawionym na 10. (Zamocowali również sub.
Kilka pytań:
- Czy zainstalowali niewłaściwą pokrywę? Czy inni mają tę samą izolowaną pokrywę? A może istnieje inna pokrywa, która miałaby więcej sensu z subwooferem? To po prostu wydaje się błędne.
- Z pokrywą przedziału, a następnie podłogą bagażnika nad pokrywą przedziału, to dużo tłumienia do pokonania, nawet bez izolacji. Czy istnieje jakieś inne rozwiązanie dla podłogi bagażnika?
- Ludzie ze sklepu ze sprzętem samochodowym powiedzieli, że zalecana wymiana nie zrobi zauważalnej różnicy w basie. Dali wycenę 1600 $, co znacznie przekracza to, co chciałem wydać. Czy ktoś może przekazać informację zwrotną na temat tego, czy Rockwell SS8P (lub inny aktywny subwoofer, który zmieści się w przestrzeni) robi zauważalną różnicę w basie?
- Wreszcie, gdyby mieli dodać wzmacniacz, zakwestionowali, czy mogą poprowadzić gruby przewód z akumulatora 12 V, biorąc pod uwagę, że adapter 12 V w bagażniku jest lekki. Podobno Tesle wyrzucają błąd. Czy ktoś ma z tym doświadczenie?