Problemy z akumulatorem 12 V w 2022 EV6 | Page 2 | Kia EV Forum
Kia EV Forum banner
21 - 40 of 122 Posts
Goy, kupiłem mojego EV6 z 2022 roku 11 listopada 2021 roku, przejechałem nim prawie 3000 mil i moja bateria 12-woltowa również padła.
Zabrałem go do dealera, otrzymałem różne odpowiedzi na problem, najpierw przez telefon powiedzieli "błąd wewnętrzny" coś w tym stylu. Kiedy odbierałem samochód, mieli inne wyjaśnienie, które brzmiało jak coś, co właśnie wymyślili.

W każdym razie, wymienili baterię w ciągu 1 dnia, więc zostawiłem samochód rano i mogłem go odebrać po południu, nowa bateria zainstalowana.
Oryginalna bateria Kia z logo, od tego czasu nie miałem problemu, ale oczywiście coś jest nie tak z systemem BMS lub fabrycznie zainstalowaną baterią. Powinno to być absolutnie objęte gwarancją na tak nowy samochód.

Na marginesie, nigdy nie widziałem, żeby zapaliła się kontrolka na desce rozdzielczej (wskazująca, że ładuje się bateria 12-woltowa), nawet gdy zaczęło mi się pojawiać ostrzeżenie o rozładowanej baterii.
Miałem przy sobie ładowarkę podtrzymującą, której musiałem użyć trzy razy w ciągu 2 tygodni, kiedy zaczęły się problemy, ale dealer szybko umówił mnie na sprawdzenie baterii, więc od pierwszego błędu do naprawy minęły może 3 tygodnie.

Czy rozważałeś po prostu pójście do lokalnego sklepu z częściami samochodowymi i kupno nowego akumulatora?
Chciałbym, żeby to było takie proste. System kontroli ładowania uległ awarii w kluczowej części zwanej ICCU (Integrated Charge Control Unit). Samochód utknął u dealera Kia od 6 tygodni, a ICCU po prostu nie jest dostępny. Serwis dealera zgodził się z moją diagnozą, ale bez kluczowej części nic się nie wydarzy. Podejrzewam, że Kia przeprojektowuje ICCU, aby naprawić usterkę, ale nie udostępniają informacji.

Jako test - w pełni naładowałem akumulator 12 V przed dostarczeniem go do dealera i zmierzyłem obciążenie przy wyłączonym samochodzie (zaparkowanym i wyłączonym). Obciążenie wynosiło 3,5 ampera, co zabije akumulator 60 Ah w ciągu nocy. Nowy akumulator nie jest problemem. Przeprowadziłem ten test 3 razy.

Nie pomijaj problemów z akumulatorem 12 V w EV6 ani w Hyundaiu Ioniq. Moje auto potrzebowało 12 miesięcy, aby ulec awarii, a teraz samochód jest cegłą.

Jako test - w pełni naładowałem akumulator 12V przed dostarczeniem go do dealera i zmierzyłem obciążenie przy wyłączonym samochodzie (zaparkowanym i wyłączonym). Obciążenie wynosiło 3,5 ampera, co zabije akumulator 60 Ah w ciągu nocy.
Jak długo zostawiłeś samochód w spokoju przed przeprowadzeniem testu? Z mojego doświadczenia wynika, że ​​samochód potrzebuje około 3 godzin, aby przejść w tryb pełnego uśpienia, chociaż najwyższy pobór mocy zmniejsza się po około 5 minutach. Zrób coś z samochodem (otwórz drzwi itp.), a on się obudzi i musisz poczekać, aż ponownie przejdzie przez ten proces.

Zabrałem go na początku miesiąca do salonu. Powiedzieli, że to część, którą już wycofali. 2 tygodnie później dostałem go z powrotem. Dzisiaj sprzątałem samochód i zostawiłem wszystkie drzwi otwarte na godzinę. Tym razem rozładował się do tego stopnia, że ekrany się nie włączały i włączyło się oświetlenie kabiny. Nic nie chciało się wyłączyć. Nie jestem pewien, czy to bateria, czy samochód nie ładuje prawidłowo akumulatora, ale na tym etapie jestem...

W moim przypadku najwyraźniej nie ma żadnego powodu, dla którego warunki doprowadziły do osłabienia mojego akumulatora 12 V - w niektóre dni łapię go po tym, jak samochód stał w moim garażu przez noc; innym razem mogę go uruchomić bez problemu bez rozruchu, pojechać do sklepu, a następnie wrócić do samochodu tylko po to, by odkryć, że nie chce się uruchomić; pewnego razu wyszedłem z domu, żeby zrobić kilka sprawunków, samochód uruchamiał się za każdym razem bez problemu, a potem, kiedy wróciłem do domu, natychmiast dokonałem pomiaru 12 V, przy którym napięcie akumulatora wynosiło ~10 V i spadało - co oznaczało, że nie uruchomiłby się, gdybym próbował to zrobić w tym momencie. Ten problem występuje od czasu do czasu w ciągu ostatnich 3 tygodni, w których czasami akumulator rozładowuje się w nocy (lub w ciągu kilku godzin lub tak, gdy pojazd jest wyłączony), podczas gdy innym razem najwyraźniej rozładowuje się podczas jazdy.

A teraz zabawna część - od zeszłej niedzieli w ogóle nie jeździłem samochodem; w tym czasie dokonywałem okresowych pomiarów akumulatora, w tym jeden przed chwilą dzisiaj - napięcie akumulatora wynosiło przez cały ten czas od 12,7 V do 12,9 V. I nie, nie używam zdalnego monitora akumulatora do wykonywania pomiarów - po prostu zostawiłem mój przenośny cyfrowy woltomierz podłączony do akumulatora, włączając go tylko wtedy, gdy chciałem dokonać pomiaru; przewody sondy są na tyle cienkie, że nie są ściśnięte nawet przy zamkniętej masce.

Tylko moje 2 centy, miałem gniazdo 120 V na tylnym siedzeniu, które włączało się czasami, przedwcześnie rozładowując 12 V. Musiałem wymienić zarówno gniazdo, jak i akumulator. Około 21 tys. km na samochodzie, mam go od 14 miesięcy. Trzymam kciuki, żeby akumulator 12 V teraz wytrzymał dłużej!

Tylko moje 2 centy, miałem gniazdo 120V na tylnym siedzeniu, które włączało się czasami, przedwcześnie rozładowując 12V. Musiałem wymienić zarówno gniazdo, jak i akumulator. Około 21 tys. km na samochodzie, mam go od 14 miesięcy. Trzymam kciuki, żeby akumulator 12V teraz wytrzymał dłużej!
Interesujące. Skąd wiedziałeś, że gniazdo 120V się włączało? Czy miałeś do niego coś podłączone? Doceniam Twoją odpowiedź. Dziękuję.

Ciekawe. Skąd wiedziałeś, że gniazdo 120 V się włącza? Czy zostawiłeś coś do niego podłączone? Doceniam Twoją odpowiedź. Dziękuję.
Właściwie nigdy nie używałem tego gniazda. Dealer odkrył to po tym, jak zostawiłem go na kilka dni, aby ustalić, dlaczego musiałem go uruchamiać 4 razy w ciągu niecałego tygodnia. Mój był czwartym EV6, który mieli z tym problemem.

Właściwie nigdy nie używałem tego gniazdka. Dealer odkrył to po tym, jak zostawiłem go na kilka dni, aby ustalić, dlaczego musiałem go uruchamiać z kabli rozruchowych 4 razy w ciągu niecałego tygodnia. Mój był czwartym EV6, który mieli z tym problemem.
To coś więcej niż rozczarowujące, że coś takiego mogłoby się zdarzyć. Dziękuję za informację. Mam nadzieję, że Twój problem z tym problemem i akumulatorem 12 V jest już rozwiązany.

To trochę więcej niż rozczarowujące, że coś takiego mogło się wydarzyć. Dziękuję za informację. Mam nadzieję, że problem z tym problemem i akumulatorem 12V został już rozwiązany.
Tak, trochę niepokojące, ale w przypadku nowego pojazdu nie jestem zbytnio zaskoczony. Mój dealer zapewnił mi samochód zastępczy, podczas gdy części były zamawiane. Nadal uwielbiam mojego EV6!

Tak, trochę niepokojące, ale w przypadku nowego pojazdu nie jestem zbytnio zaskoczony. Mój dealer zapewnił mi samochód zastępczy, podczas gdy części były zamawiane. Nadal uwielbiam mojego EV6!
Cieszę się, że Twój dealer jest w ten sposób pomocny. Uwielbiam mojego EV6 i cieszę się, że czekałem do 2023 roku, aby kupić swój.

Właściwie nigdy nie używałem tego gniazdka. Dealer odkrył to po tym, jak zostawiłem go na kilka dni, aby ustalić, dlaczego musiałem go uruchamiać z kabli rozruchowych 4 razy w ciągu niecałego tygodnia. Mój był czwartym EV6, który mieli z tym problemem.
Czy gniazdko nie powinno się wyłączać, gdy pojazd jest wyłączony? Jeśli tak, to byłbym ciekaw, jak Kia może wyjaśnić, jak może się włączyć, gdy pojazd jest wyłączony.

W gniazdku jest przełącznik, który włącza je (wraz z falownikiem i powiązanymi systemami), gdy włożona jest wtyczka. Brzmi, jakby się zaciął.
Nie mówię, że to (zacięty przełącznik) nie jest możliwe, ale czy to nie oznaczałoby, że można zasilać urządzenie z gniazdka, nawet jeśli pojazd jest wyłączony (nie w trybie Utility ani ACC)? Niezależnie od tego, czy gniazdko zostało włączone w wyniku włożenia do niego wtyczki i uruchomienia przełącznika, czy też przełącznik był w pozycji "zaciętej", gniazdko może być "włączone" tylko wtedy, gdy sam pojazd jest włączony. Dowód na to - podłączyłem urządzenie do gniazdka, włączyłem pojazd, a następnie sprawdziłem, czy urządzenie otrzymuje zasilanie; następnie zostawiłem urządzenie podłączone do gniazdka - to skutecznie naśladowałoby warunek "zaciętego przełącznika", a następnie wyłączyłem pojazd; jeśli "zacięty" przełącznik mógłby być winowajcą, to po wyłączeniu pojazdu urządzenie powinno pozostać zasilane - nie, nie otrzymywało już zasilania.

To, albo próbujesz powiedzieć, że zacięty przełącznik nadal może pobierać energię z akumulatora 12V, a mimo to nie pozwala na zasilanie gniazdka, gdy pojazd jest wyłączony - co, jeśli tak, to moim zdaniem poważna wada.

Wziąłem go na początku miesiąca do salonu. Powiedzieli, że to część, którą już wycofali. 2 tygodnie później go dostałem. Dzisiaj czyściłem samochód i zostawiłem wszystkie drzwi otwarte na godzinę. Tym razem rozładował się do tego stopnia, że ekrany się nie włączały i włączyło się oświetlenie kabiny. Nic nie mogło go wyłączyć. Nie jestem pewien, czy to akumulator, czy samochód nie ładuje akumulatora prawidłowo, ale na tym etapie jestem...
View attachment 16652

View attachment 16653
Aktualizacja:

Chciałem przekazać wszystkim aktualizację dotyczącą trwającego problemu z moim Kia. Po zabraniu go do salonu na początku tego miesiąca poinformowano mnie, że problem dotyczy części, którą już wycofali. Myślałem, że to koniec, ale niestety problem powrócił.

Co gorsza, mimo że akumulator pokazywał pełne naładowanie przez noc, rozładował się ponownie, gdy poszedłem odebrać samochód. Pokazywał tylko 6 woltów, co potwierdziło, że był całkowicie rozładowany.

Starając się samemu rozwiązać problem, kupiłem nowy akumulator w AutoZone. Decyzja ta okazała się dobrym posunięciem, ponieważ udało mi się przetrwać weekend Święta Pracy bez żadnych problemów. Aby zapewnić dokładną kontrolę, zabrałem zarówno nowy, jak i stary akumulator z powrotem do salonu.

Po kontroli salon potwierdził, że akumulator Kia (12 V) był rzeczywiście rozładowany. Przystąpili do serii przeprogramowań, aby naprawić sytuację. Podczas rozmowy z nimi wspomniałem również o kilku pomocnych sugestiach, które otrzymałem od was wszystkich. Poinformowali mnie, że jeśli problem będzie się powtarzał, mogą rozważyć wymianę komputera w samochodzie. Może dodam tutaj, że być może to awaria wycofanej części zabiła go w pierwszej kolejności.

Co ciekawe, ktoś na Facebooku zasugerował również, żebym skontaktował się z Kia w sprawie zwrotu kosztów za akumulator, biorąc pod uwagę okoliczności, że zdarzyło się to w weekend, kiedy nie było dostępnych żadnych warsztatów. Poszedłem za tą radą i cieszę się, że mogę się podzielić, że Kia zgodziła się zwrócić mi koszty za akumulator. Może to być dla mnie lepszy wybór, ponieważ akumulator AGM jest ogólnie uważany za lepszy od akumulatora kwasowo-ołowiowego.

Naprawdę doceniam wszystkie rady i wsparcie, jakie otrzymałem od tej społeczności. Będę na bieżąco informował was o dalszych wydarzeniach związanych z moim samochodem. Dziękuję wam wszystkim!

System ładowania 12V w EV6 jest trochę źle zaimplementowany. Prosta wersja jest taka, że system 12V POWINIEN ładować akumulator za każdym razem, gdy samochód jest włączony, i doładowywać go samodzielnie za każdym razem, gdy akumulator 12V rozładuje się do 80%. System, który doładowuje przy 80%, nazywa się "Aux Battery Saver+" i ma tę bezmózgą, głupią logikę, w której, jeśli musi to zrobić 10 razy z rzędu od czasu, gdy samochód był "włączony", po prostu w ciemno zakłada, że akumulator jest uszkodzony i przestaje go KIEDYKOLWIEK ładować. Samochód ma wiele różnych stanów zasilania: Włączony, GOTOWY, akcesoria, wyłączony, oczywiście. Ale w trybie uśpienia jest kilka różnych trybów. Jest lekki sen, w którym kilka modułów jest włączonych i monitoruje się, a samochód co jakiś czas (90 minut, szacunkowo) dzwoni do Kia z informacjami o stanie. Ten tryb pobiera 12V mocy odpowiadającej "jednemu doładowaniu dziennie" z ABS+. Istnieje co najmniej jeden tryb niskiego poboru mocy, w którym samochód pobiera mniej mocy (jedno doładowanie co kilka dni), i MYŚLĘ, że tryb zasilania niższy niż ten, w którym samochód jest tak wyłączony, że nie reaguje na polecenia przez modem komórkowy i równie dobrze może być całkowicie pozbawiony zasilania, z wyjątkiem tego, że nadal można go bez problemu odblokować i uruchomić. Za każdym razem, gdy wymusisz aktualizację aplikacji lub wydasz inne polecenie do samochodu, takie jak "odblokuj", włączy się on z powrotem w tryb uśpienia o dużej mocy, dlatego w instrukcji obsługi jest napisane "nie używaj aplikacji zbyt często, ponieważ może to spowodować nadmierne zużycie akumulatora akcesoriów". Moje przypuszczenia co do tego, co stało się z twoim samochodem: Z jakiegoś powodu było duże zapotrzebowanie na 12V. Może ty/ktoś używał dużo aplikacji lub zostawił uchylone drzwi lub coś w tym stylu. Samochód stał przez chwilę, może kilka dni, a może jeździłeś nim tak krótko, że 12V nie naładowało się w zauważalny sposób, a ABS+ musiał się aktywować 10 razy z rzędu. Z mojego doświadczenia wynika, że zajęłoby to co najmniej 10 lub 15 dni bez jazdy. Gdy ABS+ został aktywowany 10 razy, nigdy więcej się nie aktywował i teraz twój samochód jest w sytuacji, w której akumulator 12V może rozładować się całkowicie w ciągu około 5 dni. Za każdym razem, gdy musiałeś uruchomić samochód, był to całkowicie rozładowany akumulator 12V, który prawdopodobnie uszkadzał się poprzez "siarczanowanie" przez cały czas całkowitego rozładowania. Mój samochód zrobił to na parkingu u dealera, czekając na wzmacniacz, i nie został przesunięty przez około 40 dni, więc 12V było płaskie prawdopodobnie przez 20 z tych dni i miało czas na zasiarczanienie do punktu, w którym wymagał wymiany, co zrobili w ramach gwarancji. Odkąd dowiedziałem się, dlaczego samochód był regularnie włączany w tryb uśpienia o dużej mocy (problem z konfiguracją w mojej konfiguracji Home Assistant), nie musiałem go już uruchamiać, ale telemetria, którą zbieram, sugeruje, że ABS+ nadal działa u mnie zawodnie. Tylko nie tak zawodnie, żebym został ugryziony. Podsumowując: 1) Jeśli nigdy nie dotkniesz aplikacji, zamkniesz wszystkie drzwi do końca, nie będziesz często odblokowywać samochodu (lub zostawisz kluczyk w pobliżu w garażu itp.), a samochód może prawidłowo przejść w stan uśpienia, system 12V będzie działał dobrze w nieskończoność, jak każdy inny samochód, jaki kiedykolwiek miałeś. 2) Jeśli obudzisz samochód, wydając polecenia z aplikacji, lub jeśli zablokujesz/odblokujesz bez dużej jazdy, jak przechodzenie obok niego bez wsiadania, itp. itp., istnieje kilka sposobów, w jakie system 12V może wpaść w otchłań rozpaczy, gdzie jest znacznie bardziej prawdopodobne, że się rozładuje. 3) Diagnozowanie tego, co konkretnie poszło nie tak w twoim konkretnym scenariuszu, jest dość trudne, a technicy w salonach rzadko mają pojęcie, jak to zrobić, lub jakąkolwiek chęć, by spróbować. 4) Właściwie nie mam pojęcia, jak zresetować uruchomiony system ABS+, który uważa, że akumulator jest uszkodzony, ale (szacunkowo) wymiana i zarejestrowanie nowego akumulatora za pomocą narzędzia diagnostycznego prawdopodobnie to robi, a odłączenie akumulatora i pozostawienie go na pół godziny wydaje się tego nie robić. Zatem uzyskanie gwarancyjnej wymiany 12V najprawdopodobniej poprawi twoje wrażenia, mimo że akumulator 12V nie jest główną przyczyną problemów.
Cześć, jaki był problem z konfiguracją w HA, który spowodował twój problem?

System ładowania 12V w EV6 jest dość źle zaimplementowany. Prosta wersja polega na tym, że system 12V POWINIEN ładować akumulator za każdym razem, gdy samochód jest włączony, i doładowywać go samodzielnie za każdym razem, gdy akumulator 12V rozładuje się do 80%. System, który doładowuje przy 80%, nazywa się "Aux Battery Saver+" i ma tę bezmózgą, głupią logikę, w której, jeśli musi to zrobić 10 razy z rzędu od czasu, gdy samochód był "włączony", po prostu w ciemno zakłada, że akumulator jest uszkodzony i PRZESTAJE go kiedykolwiek ładować.

Samochód ma wiele różnych stanów zasilania: Włączony, GOTOWY, akcesoria, wyłączony, oczywiście. Ale w trybie uśpienia jest kilka różnych trybów. Jest lekki sen, w którym kilka modułów jest włączonych i monitoruje się, a samochód co jakiś czas (90 minut, przypuszczenie) dzwoni do domu do Kia z informacjami o stanie. Ten tryb pobiera 12V mocy odpowiadającej "jednemu doładowaniu dziennie" z ABS+. Istnieje co najmniej jeden tryb niskiego poboru mocy, w którym samochód pobiera mniej mocy (jedno doładowanie co kilka dni), i MYŚLĘ, że tryb zasilania niższy niż ten, w którym samochód jest tak wyłączony, że nie reaguje na polecenia przez modem komórkowy i równie dobrze może być całkowicie pozbawiony zasilania, z wyjątkiem tego, że nadal można go bez problemu odblokować i uruchomić.

Za każdym razem, gdy wymusisz aktualizację aplikacji lub wydasz inne polecenie do samochodu, takie jak "odblokuj", włączy się on z powrotem w tryb uśpienia o dużej mocy, dlatego w instrukcji jest napisane "nie używaj zbyt często aplikacji, ponieważ może to spowodować nadmierne rozładowanie akumulatora akcesoriów".

Moje przypuszczenie, co się stało z Twoim samochodem: Z jakiegoś powodu było duże zapotrzebowanie na 12V. Może Ty/ktoś używał dużo aplikacji lub zostawił uchylone drzwi lub coś w tym stylu. Samochód stał przez chwilę, może kilka dni, a może jeździłeś nim tak mało, że 12V nie naładowało się w zauważalny sposób, a ABS+ musiał się aktywować 10 razy z rzędu. Z mojego doświadczenia wynika, że zajęłoby to co najmniej 10 lub 15 dni bez jazdy. Gdy ABS+ został aktywowany 10 razy, nigdy więcej się nie aktywował, a teraz Twój samochód jest w sytuacji, w której akumulator 12V może rozładować się całkowicie w ciągu około 5 dni.

Za każdym razem, gdy musiałeś uruchomić samochód z kabli, był to całkowicie rozładowany akumulator 12V, który prawdopodobnie ulegał uszkodzeniu poprzez "siarczanowanie" przez cały czas całkowitego rozładowania. Mój samochód zrobił to, stojąc na parkingu dealera w oczekiwaniu na wzmacniacz i nie został przesunięty przez około 40 dni, więc 12V było płaskie prawdopodobnie przez 20 z nich i miało czas na zasiarczanienie do punktu, w którym wymagał wymiany, co zrobili w ramach gwarancji.

Odkąd dowiedziałem się, dlaczego samochód był regularnie włączany w tryb uśpienia o dużej mocy (problem z konfiguracją mojej konfiguracji Home Assistant), nie musiałem go już uruchamiać z kabli, ale telemetria, którą zbieram, sugeruje, że ABS+ nadal działa u mnie zawodnie. Tylko nie tak zawodnie, żebym został ugryziony.

Podsumowując:
1) Jeśli nigdy nie dotkniesz aplikacji, zamkniesz wszystkie drzwi do końca, nie będziesz często odblokowywać samochodu (lub zostawisz kluczyk w pobliżu w garażu itp.), a samochód może prawidłowo zasnąć, system 12V będzie działał bezterminowo dobrze, jak każdy inny samochód, jaki kiedykolwiek miałeś.
2) Jeśli obudzisz samochód, wydając polecenia z aplikacji, lub jeśli odblokujesz/zablokujesz go bez dużej jazdy, jak przechodzenie obok niego bez wsiadania itp. itp., istnieje kilka sposobów, w jakie system 12V może wpaść w otchłań rozpaczy, w której jest o wiele bardziej prawdopodobne, że się rozładuje.
3) Diagnozowanie tego, co konkretnie poszło nie tak w Twoim konkretnym scenariuszu, jest dość trudne, a technicy w salonach rzadko mają pojęcie, jak to zrobić, lub jakąkolwiek chęć, by spróbować.
4) Właściwie nie mam pojęcia, jak zresetować uruchomiony system ABS+, który uważa, że akumulator jest uszkodzony, ale (szacunkowo) wymiana i zarejestrowanie nowego akumulatora za pomocą narzędzia diagnostycznego prawdopodobnie to robi, a odłączenie akumulatora i pozostawienie go na pół godziny wydaje się tego nie robić. Tak więc uzyskanie wymiany 12V w ramach gwarancji z dużym prawdopodobieństwem poprawi Twoje wrażenia, mimo że akumulator 12V nie jest pierwotną przyczyną problemów.
Cześć,

Mam nadzieję, że możesz mi pomóc w kilku kwestiach w świetle tego, co powiedziałeś w swoim poście.

Doświadczyłem tego problemu i moje doświadczenie było bardzo zgodne z Twoim komentarzem na temat techników, którzy albo nie wiedzą, albo nie chcą dotrzeć do sedna problemu. W moim przypadku było dla mnie jasne, że akumulator 12V był uszkodzony, ale dealerowi zajęło 13 dni, zanim zdecydował się wymienić akumulator, po czym samochód był znowu w porządku (jedyne inne rzeczy, które faktycznie zrobili, to aktualizacja oprogramowania nawigacyjnego i aktualizacja oprogramowania samochodu). Kiedy mi go oddali, powiedzieli mi, że system Kia connect powinien zostać dezaktywowany, ponieważ to był problem.

W każdym razie, w swoim poście mówisz o systemie Auxiiary Battery Saver+. Zadałem pytanie dealerowi na ten temat, a w szczególności chciałem się upewnić, że został on ponownie aktywowany z nowym akumulatorem (ponieważ wyraźnie dezaktywował się w momencie, gdy odebrałem samochód). Powiedziano mi przez agenta obsługi klienta, jak i technika, że samochód nie ma takiego systemu, a jedynym systemem, jaki posiada, jest system zarządzania akumulatorem, który monitoruje tylko akumulator 12V i tylko wtedy, gdy samochód jest włączony. Czy możesz mi powiedzieć, gdzie mogę znaleźć oficjalne potwierdzenie, że EV6 faktycznie ma taki system? Sprawdziłem instrukcję i mogę znaleźć tylko odniesienie do oszczędzania akumulatora w odniesieniu do wyłączania reflektorów po kilku minutach, gdy samochód jest wyłączony.

Po drugie, wspomniałeś w swoim poście, że problem z Twoim samochodem, który regularnie przechodził w tryb wysokiej mocy, wynikał z problemu z konfiguracją Twojej konfiguracji Home Assisatnce. Czy to jest konfiguracja Home Assistant innej firmy, czy też musiałeś coś dostosować w samochodzie lub w aplikacji Kia connect?

Dzięki za wszelką pomoc, jakiej możesz udzielić.

Mój padł około 5 razy w ciągu prawie 1 roku posiadania. Teraz jest 11 miesiąc. Dzisiaj przywitał mnie rozładowany akumulator, który w ogóle się nie ładuje. Zrobiłem 4 przejazdy i za każdym razem trzeba było go odpalać z kabli. Kiedy to się zdarzało w przeszłości, akumulator ładował się ponownie w ciągu kilku minut. Pobieram te dane za pośrednictwem mojego monitora CTEK. Wygląda to na awarię akumulatora, biorąc pod uwagę, że SOC gwałtownie spadł. Samochód stał może maksymalnie 1,5 dnia. Jest teraz w warsztacie i mówią mi, że akumulator jest w porządku 😕

Mój padł około 5 razy w ciągu prawie 1 roku posiadania. Teraz w 11 miesiącu. Dziś przywitał mnie rozładowany akumulator, który w ogóle się nie ładuje. Zrobiłem 4 przejazdy i za każdym razem trzeba było go odpalać z kabli. Kiedy to się działo w przeszłości, akumulator ładował się ponownie w ciągu kilku minut. Wyciągam te dane za pomocą mojego monitora CTEK. Wygląda to na awarię akumulatora, biorąc pod uwagę, że SOC gwałtownie spadł. Samochód stał może 1,5 dnia max. Jest teraz w warsztacie i mówią mi, że akumulator jest w porządku 😕

View attachment 17055
Mogę zagwarantować, że akumulator nie jest w porządku. Mój w końcu musiał zostać wymieniony po około 6 rozruchach w ciągu niecałych 2 tygodni. Muszą poszukać poboru prądu, być może gniazda 120 V w tylnej części siedzenia.

21 - 40 of 122 Posts