Problemy z akumulatorem 12 V w 2022 EV6 | Page 3 | Kia EV Forum
Kia EV Forum banner
41 - 60 of 122 Posts
Mogę zagwarantować, że bateria nie jest w porządku. Moją trzeba było w końcu wymienić po około 6 rozruchach w mniej niż 2 tygodnie. Muszą poszukać poboru prądu, być może gniazdo 120 V w tylnej części siedzenia.
Czy pobór prądu może nawet rozładować akumulator tak szybko? Dla mnie wygląda to tak, jakby po prostu się zepsuł, patrząc na dane i to, jak szybko nastąpiło rozładowanie. Nie mam żadnych akcesoriów, które pozostają włączone po wyłączeniu samochodu.

Czy pobór prądu mógłby tak szybko rozładować akumulator? Dla mnie wygląda to tak, jakby po prostu się zepsuł, patrząc na dane i to, jak szybko nastąpiło rozładowanie. Nie mam żadnych akcesoriów, które pozostają włączone po wyłączeniu samochodu.
Mój włączał się sam. To był czwarty przypadek, który widział dealer. Kia ma poważny problem z 12V.

Ev6 to mój pierwszy pojazd elektryczny. Ze wszystkimi samochodami spalinowymi, które miałem do tej pory, ilekroć musiałem uruchomić akumulator za pomocą kabli rozruchowych, natychmiast szedłem do warsztatu i wkładałem nowy akumulator do samochodu. Akumulator uruchomiony za pomocą kabli rozruchowych to zły akumulator i należy go wymienić.
Nie widzę powodu, dla którego miałoby być inaczej w przypadku samochodu elektrycznego.

Aktualizacja: Moja bateria została wymieniona, mimo że nigdy nie została przetestowana jako "uszkodzona". Kierownik regionalny serwisu Kia pokrył to jako wyraz dobrej woli. Nie jestem pewien, dlaczego oprogramowanie serwisowe Kia wciąż twierdzi, że moja gwarancja na akumulator 12 V w moim samochodzie z 2022 roku wynosi nadal 12 miesięcy/12 000 mil. Informacje o gwarancji w aplikacji Kia wyraźnie stanowią, że wynosi ona 3 lata/36 000 mil dla "Original Equipment Battery Warranty".

Aktualizacja: Mój akumulator został wymieniony, mimo że nigdy nie został przetestowany jako "zły". Kierownik regionalny serwisu Kia pokrył to jako wyraz dobrej woli. Nie jestem pewien, dlaczego oprogramowanie serwisowe Kia wciąż twierdzi, że moja gwarancja na akumulator 12 V w moim samochodzie z 2022 roku wynosi nadal 12 miesięcy/12 000 mil. Informacje o gwarancji w aplikacji Kia wyraźnie stanowią, że wynosi ona 3 lata/36 000 mil dla "Original Equipment Battery Warranty".

View attachment 17066
Najlepsze jest to, że akumulator, który został zainstalowany w moim samochodzie, sam w sobie ma 36-miesięczną gwarancję lol

Attachments

Chodzi o to, że bateria, która została zainstalowana w moim samochodzie, sama w sobie ma 36-miesięczną gwarancję lol
Jak powinno być - tj. nowa bateria 12V = nowa gwarancja na baterię 12V. W każdym razie to ta sama bateria, którą Kia wymieniła moją starą baterię; szkoda, że to nie AGM, ale hej, nie można narzekać na otrzymanie nowej darmowej baterii i zresetowanie okresu gwarancji na baterię 12V, aby z nią iść.

Aktualizacja:

Chciałem przekazać wam wszystkim aktualne informacje na temat trwającego problemu z moim Kia. Po zabraniu go do serwisu na początku tego miesiąca, poinformowano mnie, że problem dotyczył części, która została już wycofana. Myślałem, że to koniec, ale niestety problem powrócił.

Co gorsza, mimo że bateria pokazywała pełne naładowanie przez noc, rozładowała się ponownie, gdy poszedłem odebrać samochód. Pokazywała tylko 6 woltów, co potwierdziło, że była całkowicie rozładowana.

W celu rozwiązania problemu samodzielnie, kupiłem nową baterię w AutoZone. Decyzja ta okazała się dobrym posunięciem, ponieważ udało mi się przetrwać weekend Święta Pracy bez żadnych problemów. Aby zapewnić dokładną kontrolę, zabrałem zarówno nową, jak i starą baterię z powrotem do serwisu.

Po inspekcji serwis potwierdził, że bateria Kia (12v) rzeczywiście była rozładowana. Przystąpili do serii przeprogramowań, aby naprawić sytuację. Podczas rozmowy z nimi wspomniałem również o kilku pomocnych sugestiach, które otrzymałem od was wszystkich. Poinformowali mnie, że jeśli problem będzie się powtarzał, mogą być zmuszeni do wymiany komputera w samochodzie. Można tu dodać, że być może to awaria wycofanej części zabiła ją w pierwszej kolejności.

Co ciekawe, ktoś na Facebooku zasugerował również, żebym skontaktował się z Kia w sprawie zwrotu kosztów za baterię, biorąc pod uwagę okoliczności, że wydarzyło się to w weekend, kiedy żadne warsztaty serwisowe nie były dostępne. Poszedłem za tą radą i cieszę się, że mogę się podzielić informacją, że Kia zgodziła się zwrócić mi koszty za baterię. Może to być dla mnie lepszy wybór, ponieważ bateria AGM jest ogólnie uważana za lepszą od baterii kwasowo-ołowiowej.

Naprawdę doceniam wszystkie rady i wsparcie, jakie otrzymałem od tej społeczności. Będę was wszystkich informował na bieżąco o dalszych wydarzeniach związanych z moim samochodem. Dziękuję wam wszystkim!
Nadal czekam na zwrot kosztów za baterię, która się rozładowała. Zabrali też mój rdzeń. Więc nie mogłem nawet odzyskać opłaty za rdzeń. Zaczynam się zastanawiać, czy kiedykolwiek to zobaczę. Centra serwisowe były tymi, które powiedziały, że zajmą się tym, aby mi to zwrócić. Rozmawiałem z kierownikiem serwisu w zeszłym tygodniu, ale nadal nic od niego nie słyszałem. Może powinienem był zostawić samochód z oryginalną baterią i kazać im ją wymienić. Ich bateria prawdopodobnie wytrzymałaby bez zabijania jej nowymi aktualizacjami do ICCU.

Przy 40 000 milach mój EV6 GT AWD (luty 2021) z 12 V potrzebował pierwszego rozruchu. Myślę o jego wymianie. Kiedy oddałem go na przegląd po 40 000 milach, powiedzieli, że musieli go uruchomić na stanowisku podczas serwisu. Chyba po prostu czas. Wydaje się, że spisał się lepiej niż niektórzy, więc jestem z tego zadowolony.

Te same problemy, co wielu z was, rozładowany akumulator po 18 miesiącach. Próbowałem naładować akumulator, co się nie udało, więc oczywiście rozładowany akumulator. Zabrałem samochód z powrotem do lokalnego dealera w Gloucester w Wielkiej Brytanii, aby dostać taniego Nissana Duke'a jako samochód zastępczy, po czym powiedziano mi, że ich komputer mówi, że akumulator jest dobry...............pomimo faktu, że nie działał i nie chciał się ładować!!!!!
Następnie powiedziano mi, że zgodzili się.................bardzo miło z ich strony, wymienić akumulator 12 V, ale zdobycie go zajmie kolejne 6 tygodni!!!!!!!
Co ciekawe, jeden z moich sąsiadów również ma EV6 i spotkało go to samo, Kia nie chciała go umówić na wizytę przez 28 dni, aby to sprawdzić, więc musiał wymienić akumulator na własny koszt, ponieważ potrzebuje samochodu do pracy, więc teraz szuka porady prawnej, aby odzyskać swoje koszty.
Sprawdziłem w Internecie, a także u kierownika ds. obsługi klienta w Kia, akumulator 12 V jest objęty gwarancją tylko przez 2 lata, więc dostanę lepszej jakości i dam go wymienić. Uwielbiam ten samochód, ale to absolutny żart dla samochodu, który kosztuje ponad 50 000 funtów. Wcześniej posiadałem Lexusa i Mercedesa i w przypadku jakichkolwiek problemów dealerzy robią wszystko, co w ich mocy, i zawsze dostawałem samochód co najmniej tej samej jakości i wartości, zwykle lepszy, ale Kia to żart, obawiam się, i musi się jeszcze wiele nauczyć o tym, jak traktować swoich klientów.
Szkoda, ponieważ absolutnie uwielbiam ten samochód, ale nigdy więcej nie kupiłbym od Kia, bardzo rozczarowany.

Przykro mi słyszeć o tym doświadczeniu. Jak mówili inni, to samochód za 20 tys. funtów z akumulatorem za 30 tys. funtów pod spodem. Niektórzy dealerzy Kia zachowują się tak, jakby sprzedawali i serwisowali tanie samochody dla ludzi, którzy niewiele od nich oczekują.

To rzeczywiście frustrujące doświadczenie. Mam trzeci akumulator OEM Kia EV6 w ciągu niecałych 6 miesięcy. Samochód mam od około 18 miesięcy i przejechałem nim około 16 000 mil.

Nie wydawało się, żeby istniał jakiś powód, dla którego akumulator się rozładowywał. Mogło się to zdarzyć po 2 lub 5 dniach postoju w moim garażu lub na podjeździe. Wciąż testuję wszystkie scenariusze w oparciu o informacje, które przeczytałem na tym i innych forach, i oto, czego doświadczyłem i co wydaje się rozwiązywać problem (wciąż wymaga więcej testów!)

Początkowo myślałem, że zostało to wywołane pozostawieniem go na pięć dni, a aktualizacja ICCM mogła zmienić pewną logikę - to może być możliwe, ale wtedy akumulator rozładował się po zainstalowaniu nowego akumulatora po 2 dniach nieużywania samochodu! Po kilku rozładowanych akumulatorach i trzeciej wymianie akumulatora usiadłem na kanapie, aby zbadać inne EV i zadzwonić do dealera KIA, aby umówić się na kolejną wizytę serwisową z powodu powtarzających się rozładowanych i uruchamianych akumulatorów. Kiedy dzwoniłem do dealera Kia, połączenie telefoniczne połączyło się przez Bluetooth z moim EV6, mimo że samochód był wyłączony i zablokowany od ponad trzech godzin, co było bardzo dziwne.

Jeden z moich kluczy wisiał na haczyku na klucze i przyszło mi do głowy, że klucz może w jakiś sposób aktywować samochód, więc wziąłem moją torbę Faradaya, kupiłem miernik akumulatora na Amazon i zacząłem testować. Widzę, że gdy mój klucz jest na haczyku (w pobliżu garażu/podjazdu), akumulator wydaje się rozładowywać szybciej (przynajmniej wstępne wyniki). W torbie Faradaya widzę znacznie wolniejszy spadek mocy na 12 V, a następnie duży akumulator włącza się, aby naładować się we właściwym czasie.

W ramach testów wyizolowałem, czy ma to związek z aplikacją KiaConnect, kamerą (strony trzeciej), więc je również przetestowałem. Brak poboru prądu z tych urządzeń. W jednym z moich testów akumulator się rozładował (klucz na haczyku) i kiedy uruchomiłem samochód, otrzymałem komunikat o błędzie „sprawdź ostrzeżenie systemu dźwięku silnika wirtualnego”. Błąd ostatecznie zniknął.

Jestem więc w 4 tygodniu testów z moimi kluczami i wszystko jest w porządku. Wcześniej rozładowanie występowało z dużą częstotliwością. Biorąc pod uwagę komunikat o błędzie w ostatnim podejściu, zlecam Kia sprawdzenie samochodu (może problem z bezpiecznikiem?)

Na koniec zauważyłem, że jeden z moich kluczy, do którego przymocowany jest Apple Airtag, nie zawsze miał taki sam wpływ na rozładowanie akumulatora, jeśli był na haczyku na klucze. Co więcej, jeśli airtag jest ustawiony w określony sposób, mój samochód się nie odblokuje, więc wydaje się, że blokuje sygnał.

Z pewnością nie jestem w tym ekspertem, ale biorąc pod uwagę niezwykle frustrujący charakter tej sytuacji z nowym samochodem, pomyślałem, że podzielę się tym, co znajduję w moich testach. Jeśli zostanie to wyizolowane jako problem, będzie to ogromny problem, ale klatka/torba Faradaya będzie moim przyjacielem i przynajmniej uniknę kupowania innego samochodu, ponieważ bardzo lubię mojego EV6.

Podsumowując, bliskość klucza do samochodu wydaje się być problemem, ale jestem tylko jedną osobą testującą teorię. Zrobię to jeszcze przez kilka tygodni i dam znać, co się stanie w odniesieniu do komunikatu o błędzie (sprawdź ostrzeżenie systemu dźwięku silnika wirtualnego), ponieważ wydaje się on występować równolegle ze zdarzeniami rozładowania akumulatora w innym wątku wiadomości.

Moje pytanie może jest głupie, ale z tego co rozumiem, akumulator 12 V jest ładowany przez akumulator wysokiego napięcia, gdy napięcie spadnie poniżej określonej wartości. Zatem, o ile akumulator wysokiego napięcia ma wystarczająco dużo energii, rozładowanie akumulatora 12 V nie powinno nastąpić. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.

Może moje pytanie jest głupie, ale z tego co rozumiem, akumulator 12 V jest ładowany przez akumulator wysokiego napięcia, gdy napięcie spadnie poniżej określonej wartości. Zatem, o ile akumulator wysokiego napięcia ma wystarczająco dużo energii, rozładowanie 12 V nie powinno nastąpić. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.
Myślę, że spróbuje naładować 12 V tylko 10 razy, potem przestaje, więc jeśli 12 V rozładuje się więcej niż dziesięć razy od ostatniej jazdy, to tak, rozładuje się całkowicie. Po tym wiesz, że masz zły 12 V.

Wiem, że miałem problem z tylnym gniazdem 120 V, które włączało się samo i rozładowywało akumulator 12 V. Dealer wymienił ICCU i tylne gniazdo i od tego czasu nie mam żadnych problemów.

Aktualizacja:

Chciałem przekazać wszystkim aktualne informacje na temat trwającego problemu z moim Kia. Po zabraniu go do serwisu na początku tego miesiąca, poinformowano mnie, że problem dotyczy części, która została już wycofana. Myślałem, że to koniec, ale niestety problem powrócił.

Co gorsza, mimo że bateria pokazywała pełne naładowanie przez noc, rozładowała się ponownie, gdy poszedłem odebrać samochód. Pokazywała tylko 6 woltów, potwierdzając, że była całkowicie rozładowana.

Starając się samemu rozwiązać problem, kupiłem nową baterię w AutoZone. Decyzja ta okazała się dobrym posunięciem, ponieważ udało mi się przetrwać weekend Święta Pracy bez żadnych problemów. Aby zapewnić dokładną kontrolę, zabrałem zarówno nową, jak i starą baterię z powrotem do serwisu.

Po sprawdzeniu serwis potwierdził, że bateria Kia (12 V) rzeczywiście padła. Przystąpili do serii przeprogramowań, aby naprawić sytuację. Podczas rozmowy z nimi wspomniałem również o kilku pomocnych sugestiach, które otrzymałem od was wszystkich. Poinformowali mnie, że jeśli problem będzie się powtarzał, mogą rozważyć wymianę komputera w samochodzie. Może warto dodać, że być może to awaria wycofanej części zabiła ją w pierwszej kolejności.

Co ciekawe, ktoś na Facebooku zasugerował również, żebym skontaktował się z Kia w sprawie zwrotu kosztów za baterię, biorąc pod uwagę okoliczności, że zdarzyło się to w weekend, kiedy żadne warsztaty nie były dostępne. Skorzystałem z tej rady i cieszę się, że mogę poinformować, że Kia zgodziła się zwrócić mi koszty za baterię. Może to być dla mnie lepszy wybór, ponieważ bateria AGM jest ogólnie uważana za lepszą od baterii kwasowo-ołowiowej.

Naprawdę doceniam wszystkie rady i wsparcie, jakie otrzymałem od tej społeczności. Będę na bieżąco informował was o dalszych wydarzeniach związanych z moim samochodem. Dziękuję wam wszystkim!
aktualizacja:

Nadal czekam na zwrot kosztów za baterię. Zabrali moją starą baterię (rdzeń) tydzień po moim pierwszym poście tutaj. Od tego czasu kierownik serwisu obiecał skontaktować się ze mną, ale odszedł z pracy dwa miesiące temu. Ponownie skontaktowałem się z nimi tydzień temu, ale nie było postępów. Rozważam zażądanie nowej baterii Kia jako zamiennika, ponieważ wydaje się mało prawdopodobne, żebym otrzymał zwrot kosztów. Biorąc pod uwagę, że zabrali moją starą baterię i byłem w okresie gwarancyjnym, tylko 1,5 roku, nie widzę powodu, dla którego nie miałbym otrzymać nowej baterii do postawienia na półce.

Spróbuje tylko naładować 12V, wierzę, że 10 razy, po tym się zatrzymuje, więc jeśli 12V rozładuje się więcej niż dziesięć razy od ostatniej jazdy, to tak, rozładuje się całkowicie. Po tym wiesz, że masz złą 12V.
Mam mojego EV6 w domu zaparkowanego na kilka TYGODNI z powodu choroby, codziennie doładowuje 12V, liczy teraz 18 razy, kiedy napięcie spadło poniżej 12,47 V, dodam, że to nie jest akumulator zgodny ze specyfikacją Kia. Miałem dość chodzenia do dealera, więc we wrześniu zeszłego roku kupiłem akumulator AGM 12V od Exide, zamontowałem go sam, od tamtej pory zero problemów
Image
1

...codziennie doładowuje 12V, liczy się już 18 razy, gdy napięcie spadło poniżej 12,47 V...
To drugi post, który widziałem, pokazujący więcej niż dziesięć sesji, chociaż wydaje mi się, że przypominam sobie dane sprzed jakiegoś czasu, które potwierdzały limit 10x wspomniany w instrukcji. Zastanawiam się, czy aktualizacja zmieniła logikę (mam nadzieję, że tak, ta logika nie była zbyt logiczna). Chociaż wspaniale jest, że utrzymuje prawidłowo napięcie 12 V, zastanawiam się, dlaczego musi to robić tak często, gdy samochód stoi bezczynnie? Stwierdziłem, że pobór prądu 12 V w trybie uśpienia samochodu jest pomijalny, ale twój wydaje się tracić ponad 10% SOC dziennie.

To jest drugi post, który widziałem, pokazujący więcej niż dziesięć sesji, chociaż wydaje mi się, że pamiętam dane sprzed jakiegoś czasu, które potwierdzały limit 10x wspomniany w instrukcji. Zastanawiam się, czy aktualizacja zmieniła logikę (mam nadzieję, że tak, ta logika nie była zbyt logiczna). Chociaż wspaniale jest, że utrzymuje prawidłowe napięcie 12 V, zastanawiam się, dlaczego musi to robić tak często, gdy samochód stoi bezczynnie? Stwierdziłem, że pobór prądu 12 V w trybie uśpienia samochodu jest pomijalny, ale twój wydaje się tracić ponad 10% SOC dziennie.
Rzeczywiście wymieniłem iccu i wszystkie aktualizacje oprogramowania są zrobione, tak, masz rację, wydaje się, że jest pobór prądu z 12 V
Oto kolejna statystyka: w ciągu 18 dni zaparkowanych na moim podjeździe SOC głównego akumulatora spadł z 65% do 55% w ciągu 18 dni, oblicz to)🤔

41 - 60 of 122 Posts