Kondycjonowanie baterii | Kia EV Forum
Kia EV Forum banner

Kondycjonowanie baterii

1 reading
2.3K views 4 replies 2 participants last post by  KJG  
#1 ·
Cześć, pierwszy raz tu wnoszę swój wkład...

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z mojego nowego EV3, ale kilka rzeczy przeszkadza mi w przejrzystości informacji w aplikacji i interfejsie.

Miałem tylko raz ładować samochód od czasu odbioru, ale kiedy patrzę w aplikacji (Status), cały czas pisze, że "Zalecane jest kondycjonowanie baterii".

Rozumiem, że jest to tylko coś, co trzeba zrobić bezpośrednio przed ładowaniem. Czy tak jest, czy też powinno się to robić 'przed jazdą'?

Tuż przed planowanym ładowaniem samochodu w domu (i podczas jazdy) aktywowałem kondycjonowanie baterii w obszarze "EV" ustawień (co samo w sobie było trochę głupie, ponieważ po naciśnięciu "aktywuj" przycisk nadal pozostaje wciśnięty), ale pomimo tego, że miałem jeszcze blisko 10 minut jazdy, gdy to było aktywowane, temperatura baterii pozostała niska.

Czy nie byłoby sensowne, aby Kia pokazywała, jak długo zajmie osiągnięcie temperatury baterii? Czy ktoś tutaj wie, ile czasu należy uwzględnić, jeśli aktywuje się to ręcznie?

Czy kondycjonowanie jest również konieczne, jeśli planujesz ładować w domu i się nie spieszysz?

Dzięki z góry.

#3 ·
Wstępne kondycjonowanie jest tylko dla szybkiego ładowania prądem stałym, nie jest potrzebne do ładowania w domu. Odbywa się automatycznie, jeśli używasz mapowania Kia i nawigacji satelitarnej. Włącza się około 20 minut przed dotarciem do wybranej ładowarki.
Dobrze to wiedzieć i jest to zgodne z moim pierwotnym rozumieniem.
Pomimo zadowolenia z samego samochodu, znajduję kilka słabych punktów w cyfrowym doświadczeniu.

Byłoby bardzo pomocne, gdyby na tym ekranie znajdował się mały „?” lub „i”, aby wyjaśnić, co właśnie zrobiłeś. Obecnie oferowany tekst nie jest zbyt przydatny (nie wyjaśnia, że dotyczy to tylko celów ładowania)

Wyobrażam sobie, że dla wielu użytkowników zobaczenie tej wiadomości w ich aplikacji może być niepokojące.
Image

#5 ·
Nawiązując do powyższych przemyśleń, czy ktoś wie, czy można zobaczyć temperaturę baterii na głównym wyświetlaczu (a tym samym wiedzieć, czy wymaga ona kondycjonowania przed ładowaniem, czy nie)?

Mając EV3 od kilku miesięcy, dopiero niedawno musiałem po raz pierwszy naładować go na publicznej ładowarce. Wiem, że jeśli wpiszesz punkt ładowania jako cel podróży, powinien on automatycznie się kondycjonować. Kiedy zbliżałem się do stacji ładowania, nie widziałem żadnych oznak, że bateria się kondycjonuje, więc musiałem wejść do menu Ustawienia i nacisnąć 'aktywuj', tylko po to, by dowiedzieć się, że temperatura była odpowiednia i nie musiałem nic robić.

Jednak z pewnością powinno być to prostsze niż wchodzenie do menu i naciskanie 'aktywuj', aby sprawdzić, czy bateria ma odpowiednią temperaturę, czy nie.

Czy coś pomijam?