Konwersja reflektorów: Reflektory północnoamerykańskie na projekcję matrycową 🔦 | Page 2 | Kia EV Forum
Kia EV Forum banner
21 - 40 of 337 Posts
Miałem odwrotny problem w Mustangu z 2016 roku z lampami HID. Europejczycy zostali spławieni jednostkami HID o niższej mocy, aby uniknąć konieczności montowania spryskiwaczy reflektorów. Światła były do bani, gorsze niż w moich poprzednich lampach halogenowych.

Ponieważ trochę zaczarowałem tylne sekwencyjne kierunkowskazy, dla zabawy przyjrzałem się reflektorom matrycowym. Oto różnice między reflektorami matrycowymi a amerykańskimi reflektorami z odbłyśnikiem.

-Zielony = Taki sam sygnał jak amerykańskie reflektory z odbłyśnikiem
-Żółty = Należy dodać czujnik poziomowania reflektorów/MCU (moduł 6-przewodowy)
-Niebieski = Łatwy do dodania sygnał
-Różowy - Inteligentny system oświetlenia przedniego (moduł 5-przewodowy, chociaż łączy się z CAN, więc byłoby interesujące zobaczyć, jak reaguje po podłączeniu do samochodu bez niego w standardzie).

Nie zamierzam tak naprawdę atakować tego projektu, ponieważ nie chcę wydawać pieniędzy. Chociaż, jeśli ktoś miałby mi wysłać parę reflektorów, zobaczę, co mogę zrobić, bez obietnic. Jeśli uda mi się to uruchomić, odeślę Ci wszystko, co potrzebne i udokumentuję proces tutaj, a jeśli się nie uda, po prostu odeślę reflektory i udokumentuję tutaj, dlaczego to nie zadziałało.

totally możliwe, że większość dodatkowych przewodów nie byłaby potrzebna do podstawowej obsługi. Nie wiem, jak reflektory zareagowałyby bez inteligentnego systemu oświetlenia przedniego lub czujnika poziomowania, ale podstawowe światła drogowe i mijania mogą działać dobrze. Sekwencyjne kierunkowskazy i światła do jazdy dziennej powinny działać dobrze.

Tak jak zrobiłem to z sekwencyjnymi tylnymi kierunkowskazami, celem byłoby posiadanie wszystkiego typu plug and play z niestandardowymi wiązkami.

System automatycznego poziomowania może być trudny, ponieważ potrzebujesz czujnika w tylnym zawieszeniu, aby samochód mógł oszacować "squat" i odpowiednio obniżyć reflektory. Przynajmniej tak rozumiem działanie automatycznego poziomowania reflektorów.

System automatycznego poziomowania może być trudny, ponieważ potrzebny będzie czujnik w tylnym zawieszeniu, aby samochód mógł oszacować "squat" i odpowiednio dostosować reflektory. Przynajmniej tak rozumiem działanie automatycznego poziomowania reflektorów.
To jest MCU, o którym wspomniałem powyżej.

Przenoszę wszystko z innego wątku, ponieważ ten bardziej pasuje do tematu. To będzie główny wątek dotyczący konwersji reflektorów North America Reflector na Matrix.

Ponieważ lubię wyzwania... oto numery części wszystkiego, co jest prawdopodobnie wymagane do tego.

Lewy reflektor (rynek koreański): 92101-CV100
Prawy reflektor (rynek koreański): 92102-CV100

Poniżej nie jest wymagane do podstawowej funkcjonalności (tylko normalne światła drogowe/mijania):
AHLS ECU: 92190-CV000
IFS ECU: 92170-CV000

Fajne rzeczy dzieją się w Korei... wygląda na to, że poszli drogą instalacji standardowych wiązek dla wszystkiego (lub dodawania pinów do istniejącej wiązki, aby była dokładnie taka, jak w standardzie)

Więcej informacji znaleziono dzisiaj po grzebaniu przy moim samochodzie...

Męskie złącze i zaciski na obudowie reflektora są wyjmowane, złącze po prostu się wykręca. Więc... jeśli nie mogę zdobyć złączy, mógłbym wyjąć zaciski z amerykańskiego reflektora i przenieść złącze do europejskiego reflektora. Numery części zacisków między reflektorami amerykańskimi i europejskimi są takie same dla danych sygnałów. Na amerykańskim złączu są nieużywane zaciski, niewystarczające do automatycznego poziomowania lub IFS, ale wystarczające do uruchomienia sekwencyjnych kierunkowskazów. Trzeba by było po prostu bardzo uważać podczas ponownego pinowania europejskiego reflektora.

To wciąż teoretyczne, ponieważ nie jestem pewien, jak europejskie reflektory działałyby bez podłączonego poziomowania lub IFS.

Oto teoretyczny schemat okablowania, jeśli chcesz, aby cały system działał. Konieczne byłoby również zaprogramowanie, aby włączyć IFS i AHLS. Znalazłem złącza reflektorów w Korei i znalazłem tani reflektor do przetestowania, więc w ciągu miesiąca lub dwóch powinniśmy wiedzieć, czy to faktycznie działa i w jakim stopniu wymaga instalacji (tylko reflektory vs. reflektory/moduły AHLS/IFS razem). Na razie planuję zainstalować moduł IFS pod siedzeniem kierowcy, ponieważ jest to łatwiejsze niż rozbieranie deski rozdzielczej, aby umieścić go za AVNT.

Częściowo jest to wymagane do ukończenia tego projektu. Daje to pełną, magazynową instalację projektorów Matrix z IFS i AHLS ze schematem okablowania, który zamieściłem. Dodatkowe niestandardowe PCB będą potrzebne do sekwencyjnych lamp skrętu (ta sama płytka PCB, którą sprzedaję z wiązką tylnych kierunkowskazów).

Opis[/TD>
[TD]Numer części[/TD>
[TD]Źródło[/TD>
Reflektor lewy[/TD>
[TD]92101-CV100[/TD>
[TD]eBay.com[/TD>
Reflektor prawy[/TD>
[TD]92102-CV100[/TD>
[TD]eBay.com[/TD>
Złącze reflektora (EU) (E-05)[/TD>
[TD]MG657201-5[/TD>
[TD]naver.com[/TD>
Złącze AHLS (PP11)[/TD>
[TD]936294-2[/TD>
[TD]aliexpress.com[/TD>
Złącze IFS (M55)[/TD>
[TD]MG655628[/TD>
[TD]aliexpress.com[/TD>
Wiązka fotela kierowcy (FS11) (F)[/TD>
[TD]CL6439-0010-6[/TD>
[TD]naver.com[/TD>
Wiązka fotela kierowcy (FS11) (M)[/TD>
[TD]CL6439-0011-9-070[/TD>
[TD]naver.com[/TD>
AHLS ECU[/TD>
[TD]92190-CV000[/TD>
[TD]eBay.com (sprzedawca leedaeyeong)[/TD>
IFS ECU[/TD>
[TD]92170-CV000[/TD>
[TD]sparekorea.com[/TD>
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]

Wymagane jest programowanie. Zobacz wideo poniżej. Użyłem programatora Launch x431 Pro Elite, inne modele mogą działać.

AHLS ECU: (Ustawienie parametrów i inicjalizacja pozycji zerowej).
IFS ECU: ("Pobieranie parametrów")
Kamera przednia (FVC): ("Kodowanie wariantu", Typ nadwozia: GT, Opcja HBA: Brak)

Dostałem moją pierwszą lampę przednią w... ZOBACZ EDYCJĘ PONIŻEJ. Mam również ECU IFS w drodze, więc będę kontynuował testowanie. Światła mijania, światła drogowe, kierunkowskazy (sekwencyjne i niesekwencyjne), postojowe i DRL działają idealnie, po prostu siedząc na moim biurku bez podłączenia do pojazdu. Światło mijania pobiera tylko 1,3 ampera, co jest szalone. Światła drogowe pobierają 3,2 ampera, łącznie 4,5 ampera dla obu.

EDYTA: Światła drogowe działają bez IFS. Zakładałem, że są to różne obwody (więc zasilałem albo jeden, albo drugi). Muszą być zasilane jednocześnie. Przeglądając schemat okablowania systemu poziomowania, zauważyłem, że tylko światło mijania było z nim połączone, a informacje techniczne AHLS stwierdzają, że "AHLS działa tylko ze włączonymi reflektorami". Więc zasiliłem oba. Światła drogowe działają!

Po wykonaniu tych testów. Całkowicie możliwe jest doposażenie projektorów matrycowych w sekwencyjne lampy kierunkowskazów w północnoamerykańskim EV6. Do działania potrzebne jest:
-Reflektory (duh)
-Złącza reflektorów x2 (TUTAJ, użyłem Korgou.com, aby je kupić i przesłać paczkę do USA).

Obecnie nie mogę zdobyć męskiego złącza reflektora północnoamerykańskiego. Co oznacza, że "wiązka przechwytująca" w pewnym sensie nie jest prawdopodobna. ALE północnoamerykańskie 14-pinowe złącze i zagraniczne 20-pinowe złącze mają te same zaciski. Choć irytujące, jest to z pewnością wykonalne, aby "wypiąć" północnoamerykańskie złącze i włożyć te zaciski do zagranicznego 20-pinowego złącza. To spełnia mój cel, aby nie grzebać w okablowaniu mojego EV6. Bez żadnej dodatkowej pracy otrzymasz projektory matrycowe w bardzo podstawowej formie. Dodanie jednego przewodu do 20-pinowego złącza daje sekwencyjne lampy kierunkowskazów. Dodanie 5 przewodów do 20-pinowego złącza (plus dodanie ECU IFS i ECU AHLS) spowodowałoby, że cały system działałby, z wyjątkiem ustalenia, jakie programowanie jest niezbędne, aby wszystko działało razem. To, co buduję dla mojego EV6, to pojedyncza wiązka, która w jednej instalacji dodaje IFS/AHLS. Nie do końca plug and play, jak miałem nadzieję (ze względu na problemy z pozyskaniem tego męskiego złącza, które uczyniłoby ten projekt PROSTY), ale także nie niemożliwe. Zderzak musi zostać zdemontowany, aby wymienić światła. Nadal próbuję zdobyć złącze... patrz poniżej. Jeśli ktoś może w tym pomóc, czas instalacji znacznie się skróci. Z tym złączem byłoby to w 100% plug and play, z wyjątkiem programowania i 2 odgałęzień przewodów... jednego dla VSS (prędkość) za klastrem i jednego na K-LINE na złączu OBDII.
Image

Światła mijania
Image

Image

Image

Światła mijania + Światła drogowe
Image

Image

Image

@kyle11111 Czy znalazłeś numer części modułu IFS lub jaki sprzęt jest do niego wymagany? Samochody z USA nie mają kamery IFS za lusterkiem wstecznym, więc zastanawiam się, czego jeszcze brakuje.

Inne rynki:
Image

Rynek amerykański (pożyczony z filmu TechincallJeff), ta przestrzeń jest pusta:
Image

21 - 40 of 337 Posts