Zalecenia dotyczące ulepszenia głośników EV6 | Page 5 | Kia EV Forum
Kia EV Forum banner

What do you think about the sound system?

81 - 100 of 485 Posts
Przepisy w Wielkiej Brytanii mogą wymagać utworzenia konta w celu udowodnienia wieku. Możesz też spróbować użyć serwera proxy. W USA logowanie nie jest wymagane.
Wypróbowałem VPN i umieściło mnie w USA i otworzyło się, masz rację (y)

Szalone brytyjskie zasady.

Witajcie wszyscy - W zeszłym tygodniu dostałem moją linię EV6 GT w kolorze Snow White Pearl i jest NIESAMOWITA!!! Uwielbiam ją pod prawie każdym względem i jak dotąd nie miałem żadnych problemów z oprogramowaniem.

Jednak system dźwiękowy jest naprawdę rozczarowaniem. Przesiadłem się z BMW serii 3 z ulepszonymi głośnikami B&O, które były świetne.

Przeczytałem już posty/komentarze i recenzje i zgadzam się z większością, że bas jest słaby, a średnie tony i wokale brzmią blaszanie. Dźwięk jest lepszy podczas korzystania z systemu multimedialnego Kia, a gorszy z CarPlay. Regulacja korektora jest bardzo ograniczona, więc niewiele można tam zrobić.

Naprawdę uwielbiam słyszeć wspaniały dźwięk z głośników podczas słuchania muzyki podczas jazdy.

W ogóle nie jestem ekspertem od głośników/audio i zastanawiałem się, czy ktoś na forum może nim być i udzielić kilku porad, jak poprawić system dźwiękowy. Czy samo kupno subwoofera by pomogło? Czy lepiej byłoby wymienić wszystkie głośniki? Jakie marki polecilibyście?

Dziękuję za wszelkie wskazówki, jakie może ktoś udzielić!!
Moim zdaniem system dźwiękowy Meridian jest do bani. Koniec kropka. Nawet po aktualizacji serwisu wciąż brzmi blaszanie i bez życia, niezależnie od tego, jak dostosowuję elementy sterujące. Głupie tryby przestrzenne i tym podobne to tylko chwyty i nie robią nic, aby poprawić dźwięk, po prostu dają ci kolejną odmianę złego dźwięku. W rzeczywistości jest to najgorszy system dźwiękowy, jaki miałem w samochodzie w ciągu ostatnich 15 lat i żaden z tych samochodów nie miał „premium” systemów dźwiękowych. Zastanawiam się, czy MeridIan faktycznie miał coś wspólnego ze stereo EV6, czy po prostu dostarczył sprzęt. Nie mogę sobie wyobrazić, że byliby zadowoleni z wyniku, gdyby faktycznie tego posłuchali.

@avh Myślisz, że byłoby łatwo po prostu podłączyć zapalniczkę samochodową za panelem lub za portem, zasadniczo czyniąc to czystszą instalacją?
Prawdopodobnie. Podoba mi się pomysł po prostu podłączenia. Jasne, wystaje. Ale dla mnie EV6 byłby moim pojazdem służbowym. W tej chwili jest to mój Sportage. Używam zapalniczki w bagażniku mnóstwem narzędzi. Gdybym podłączył ją bezpośrednio do wtyczki, nie mógłbym jej już odłączyć i ryzykowałbym przegrzaniem lub przeciążeniem wtyczki podczas używania narzędzi.

Jaka jest wartość znamionowa portu zapalniczki? Nie chcę też spalić tego bezpiecznika 😬

Zazwyczaj nic powyżej 15 amperów.
Zaślepka portu ma etykietę z napisem 180W, co moim zdaniem odpowiada 15 amperom. Używałem subwoofera przez kilka dni przy dużej głośności i bezpieczniki są nienaruszone. W moim przypadku są 3 bezpieczniki: samochodowy, kablowy i wzmacniacza. Wszystkie 15 amperów.

Nakrętka portu ma etykietę z napisem 180 W, co moim zdaniem odpowiada 15 amperom. Używałem subwoofera przez kilka dni przy dużej głośności i bezpieczniki są nienaruszone. W moim przypadku są 3 bezpieczniki: samochodowy, kablowy i wzmacniacza. Wszystkie 15 amperów.
(y)

Zostawiłem gniazdo zapalniczki na wypadek, gdybym potrzebował go do zasilania czegoś innego, na przykład kompresora, jeśli złapię gumę. Ten krótki, odsłonięty kabel mi nie przeszkadza.

Zostawiłem gniazdo zapalniczki na wypadek, gdybym potrzebował zasilić coś innego, na przykład kompresor, jeśli złapię gumę. Ten krótki, odsłonięty kabel mi nie przeszkadza.
Och, to prawda... Cholera.

Moglibyście wysłać mi zdjęcie, jak to wygląda?

@avh przy okazji, dzięki za wszystkie wskazówki. Nie mogę się doczekać, aż to dostanę.

Właśnie zainstalowano. Co za różnica. Zmniejszyłem bas w systemie informacyjno-rozrywkowym do 3 i zwiększyłem głośność subwoofera. O wiele czyściej i taka poprawa. Myślę, że ustawiłem głośność subwoofera trochę za wysoko. Zobaczymy, ponieważ będę powoli ją obniżał. Jakie masz ustawienia? Dzięki za wskazówki i pomysł @avh

Proszę bardzo. Zmniejszyłem bas w systemie informacyjno-rozrywkowym do 7, a aktywny subwoofer do około połowy, tak jak było to ustawione fabrycznie.
Ciesz się swoim systemem, zauważyłem, że spędzam więcej czasu w samochodzie po ulepszeniu subwoofera.

Właśnie zainstalowano. Co za różnica. Zmniejszyłem bas w systemie informacyjno-rozrywkowym do 3 i zwiększyłem głośność subwoofera. O wiele czyściej i taka poprawa. Myślę, że ustawiłem głośność subwoofera trochę za wysoko. Zobaczymy, ponieważ będę powoli ją obniżał. Jakie masz ustawienia? Dzięki za wskazówki i pomysł @avh
Gdzie są zdjęcia? ;)

Na pewno je prześlę. Kawałek drewna, którego użyłem, nie jest tak czysty i ładnie umieszczony jak @avh. Ale wygląda jak fabryczny, gdy zakładasz plastikową osłonę z powrotem.
(y)

Zamówiłem właśnie Rockville SS8P 400w 8" Slim Under-Seat Active Powered Car/Truck Subwoofer Sub. Planuję wymianę oryginalnego głośnika i powinien on pasować w to samo miejsce. Będę korzystał z gniazda zapalniczki w bagażniku, które zapewnia 15 amperów do zasilania aktywnego głośnika. Gniazdo powinno być wyłączone, gdy samochód jest wyłączony, aby zapobiec rozładowaniu akumulatora.

Powinien dotrzeć za tydzień, będę Cię informował.

Mam nadzieję, że nie będę musiał przecinać żadnych przewodów na wypadek, gdybym chciał włożyć z powrotem oryginalny głośnik. Czy ktoś zna typ złącza oryginalnego głośnika bagażnika Meridian? Ma 4 piny.
Czy wszystko podłączyłeś i czy rozładowuje to akumulator? Czy działa dobrze?

Niedawno zainstalowałem niestandardowy 8-calowy głośnik niskotonowy z włókna szklanego zajmujący dolną część, w której znajdował się fabryczny subwoofer OEM. Jest to 8-calowy głośnik niskotonowy Dayton audio HO z wzmacniaczem 375 W RMS (skar audio 1200 coś) i wytwarza więcej niż wystarczający bas. To plus kilka poprawek korektora, które zrobiłem w zakresie średniotonowym, naprawdę sprawiają, że dźwięk jest całkiem dobry (pochodzący z doświadczenia inżyniera systemów audio). Każdy zainteresowany szczegółami może wysłać mi wiadomość. View attachment 4727
Wygląda świetnie i czy możesz mi powiedzieć, jak to działa do tej pory? Czy rozładowuje akumulator? Wszystko w porządku??? Dzięki

81 - 100 of 485 Posts